Вредните вещества в цигарите – над 70, все свързани с рак

 Вредните вещества в цигарите – над 70, все свързани с рак
КЗП: Върху кутиите няма да се изписва точното им съдържание.
Една от промените, които в момента се въвеждат в нашето законодателство, е свързана с това, че няма да бъде отбелязвано точното съдържание на вредните съставки върху кутиите с цигари, а ще има общо предупреждение, което ще съдържа текст, указващ, че тютюнопушенето и съдържанието на цигарите има над 70 вредни вещества, които могат да причинят рак. Тук идеята е да се стимулира отказването от пушене, когато се казва тази обективна истина, а не толкова количеството на тези вредни съставки, което може да играе и стимулиращо отношение на хора, които смятат, че пушенето на по-леки цигари е по-полезно.

Това коментира в предаването „България сутрин“ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, във връзка с липсата на данни за съдържанието на никотин, катран и въглероден двуокис върху цигарените кутии.

„Хората се ориентират колко леки и тежки цигари да пушат по това как самите цигари им влияят, докато ги пушат. А иначе биха могли да се успокояват с това, че, ако на кутията пише, че съдържанието е по-малко, то това е по-безвредно, което абсолютно не е вярно“, каза Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали има спекулации в бизнеса с цигари и дали има сигнали към тях, Маргаритов каза, че сигнали има, като за миналата година статистиката показва около 500 проверки в областта само на тютюна и тютюневите изделия.

Основно сигналите са свързани с продажба на цигари на лица под 18 години.

„Вече не могат да се продават цигари, които да съдържат в опаковката по-малко от 20 бройки. Това също беше направено с цел да не се стимулира закупуването на цигари в по-малки разфасовки от хора с по-ниско финансово състояние“, посочи Димитър Маргаритов. „Нашият фокус е в това да предпазим най-уязвимите, а именно нашите деца“, заключи той.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *