В истински празник се превърна 2-то Областно състезание „Детско полицейско управление” при ОДМВР-Пазарджик

 В истински празник се превърна  2-то Областно състезание „Детско полицейско управление” при ОДМВР-Пазарджик

В него взеха участие 124 деца и техните ръководители от Детските полицейски управления в Пазарджик, Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище. Като една прекрасна прелюдия към същинското състезание се оказа посещението на всички доброволци в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР.

Там те бяха посрещнати от служители в центъра и им бяха показани етапите от обучението на всеки един полицай. С голям интерес децата посетиха стрелбищния комплекс и се запознаха с видовете въоръжение и снаряжение използвани от българската полиция. Заедно с по-големите батковци и какички бяха и 6-годишните малчугани от група „Буратино” при ОДЗ „Юрий Гагарин” в областния град, които също са искрени приятели на полицаите. Като „черешката на тортата” се оказа демонстрацията на екипи от Зоналното жандармерийско управление в Пловдив, които специално бяха пристигнали за събитието в Пазарджик.

Техники за лична защита, обезвреждане на опасен престъпник, задържане на група от лица – това бяха само част от елементите на действията на жандармеристите пред въодушевените ученици. Разбира се работата на служебните кучета предизвика огромно въодушевление и желание от страна на присъстващите за се снимат с тях и техните водачи за спомен.

Малко по-късно започна същинската част от състезанието, която се проведе в Спортна зала „Васил Левски”.  Дългоочакваното събитие бе открито от директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев. В залата присъстваха заместник-областният управител г-н Петър Белчев, инспектор Ваня Славчева от Главна дирекция „Национална полиция”, г-жа Елена Паскалева и г-жа Наталия „Кьосева” от РЦ-112 гр.Кърджали, представители на ръководството на областната дирекция и районните управления, „Пътна полиция”, Регионално управление на образованието, Български червен кръст, Българската православна църква. Залата бе изпълнена и от много съученици, близки и приятели на доброволците, дошли да ги подкрепят в надпреварата.

Отборите от петте ДПУ в региона демонстрираха усвоените знания и умения в четири различни състезателни елементи: детска полицейска лична защита, оказване на първа долекарска помощ, теоретична игра и състезателна игра по безопасност на движението по пътищата. Всеки състезателен етап бе оценяван от компетентно жури. След оспорвана надпревара и с проява на много знания и умения първото място беше завоювано от доброволците от Детското полицейско управление при  ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище.

В крайна сметка всички деца получиха награди, защото през изтеклата учебна година те и техните ръководители дадоха от себе си много време, желание и ентусиазъм.

 

Във втория обучителен период на програмата, който стартира през месец октомври 2018г. на територията на област Пазарджик са сформирани пет „Детски полицейски управления”:

 

  –      ДПУ при СУ „Христо Ботев“ гр. Септември с ръководители- инсп. Наташа Вучкова- ИДПС в РУ- Септември и педагогически съветник г- жа Доротея Никова. Директор на училището е г- жа Ивалина Табакова

–        ДПУ при СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград с ръководители мл. експ. Здравко Пашов от РУ- Велинград и г- жа Антонина Палова. Директор на училището г- жа Ани Василева.

–        ДПУ при ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Пещера с ръководители инсп. Иван Христев от РУ- Пещера и г- жа Сема Бурнусузова. Директор на училището г- жа Пенка Христоскова .

–        ДПУ при ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище с ръководители инсп. Павлин Караколев от РУ- Панагюрище и г- жа Павлинка Обретенова. Директор на училището е г- жа Екатерина Футекова.

–        ОУ  “ Проф. Иван Батаклиев“ гр. Пазарджик с ръководители ст. инсп. Мариана Димитрова от РУ- Пазарджик и г- жа Софка Симонова. Директор на училището е г- жа Даниела Кемчева.

 

Ръководството на ОДМВР-Пазарджик изразява най-сърдечна благодарност към децата, техните преподаватели и директори на учебни заведения, на полицейските служители от отдел ”Охранителна полиция” и Районните управления в региона за усилията и всеотдайността при изпълнение на дейностите от проекта. 

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *