В „Разследване”: Незаконна сеч под чиновнически чадър?

 В „Разследване”: Незаконна сеч под чиновнически чадър?

Екипът на предаването „Разследване” по НОВА ТВ тръгна по сигнал за незаконна сеч със съмнения за чиновнически чадър. Става дума за държавна гора до Велинград. Вместо да потърси отговорност на фирмата за дърводобив в района, директорът на местното горско стопанство, е уволнил служителя, който установил нарушението и подал сигнал за него.

В разговор пред скрита камера същият горски шеф призна, че фирмата е „наша”, оставена да работи без притеснения.
Местността Каркъмска поляна в Родопите, близо до Велинград – отсечени са 16 дървета на място, където няма позволително за сеч. В съседство е районът на фирма, която има право да реже само маркирани дървета от държавната гора, с цел възобновяването ѝ – и то само в определени участъци, наречени котли. И там обаче има липсващи дървета – извън тези котли.
Екипът на „Разследване” направи снимки на нарушенията още преди падналия сняг. Лесоинженерът природозащитник Александър Дунчев, който подаде сигнала, е категоричен, че сечта е незаконна.
Салих – служител на държавно ловно стопанство във Велинград, първи вижда нарушението и вика началника на госркия участък Любомир Аршинков. Докладват на директора на стопанството Бахтияр Софу. Дни след това Аршинков е уволнен, а Салих е приканван да дава показания срещу него и други горски от участъка.
Подставено лице на екипа на „Разследване” се представя за влиятелен познат на един от наказаните горски и се среща със Софу във Велинград, за да го попита може ли да го пощади и остави на работа. Директорът го посреща и в разговора признава, че фирмата за дърводобив в района на сечта не бива да се закача и нейният шеф Наско е „наш човек”, а прясно уволненият горски Аршинков му пречел.
Кой кого познава и подкрепя, кой кого прикрива, уволнява и назначава в родните горски стопанства, кой сече незаконно, кой печели от това и що е то дървена мафия – гледайте всичко това в „Разследване”, неделя вечер, след Новините на Нова.

 

http://novanews.novatv.bg

4 Comments

  • Ама вие, писалите коментарите от небето ли падате??? Не го ли знаехте това до сега??? Със всяко идване на власт на ново правителство се сменят всички директори на горски стопанства с други, послушни към съответната власт… И действат ударно за да оправдаят доверието… Далаверите са посевместни, а издъни ли се някой като този глупак – директора на ДЛС Чепино, онези отгоре го уволняват на деня демек нищо не са знаели, сега научават и незабавно взимат мерки… Да, ама не… г-жа министърката онзи ден по телевизията сама призна, че я интересуват само и единствено приходите от горските стопанства, тоест колкото се може повече пари, а е всеизвестно, че дърветата не израстват за една нощ, затова се сече и незаконно от тези, които да призвани да пазят гората… Заплатите в горските стопанства също не са малки, взимат се тримесечни и годишни премии, така че за горските и началник участъците е по-изгодно да си затварят очите, да мълчат и да си взимат заплатата, защото проговорят ли остават на улицата, а и не са свикнали да живеят с минимална заплата като повечето българи… разбира се, има и честни хора между тях, но една лястовица пролет не прави, както са казали хората…
    Така че всичко което се разкри от Нова телевизия не е единичен случай, а масова практика… не е само Насо Ц /всъщност е Атанас К./, много са като него, но те не са толкова виновни, колкото онези отгоре… Ако не е Насо Ц. друг ще се възползва, така че защо пък да не е той… Всичко се движи отгоре, на ниво министерства и понякога някое дребно бушонче изгърмява, колкото да се уталожи напрежението… и всичко си продължава постарому, до следващите подобни разкрития…

  • Искам да ви споделя нещо, което ме вълнува от вчера, след като, гледах анонса на НОВА ТВ, за незаконната сеч в община Велинград. Проблемът с незаконните действия на шефа на Горското стопанство е много по-дълбок. Ето за какво говоря, другото горско стопанство на територията на общината – „Алабак“ с директор П.С., който от своя страна е дясната ръка на Насо Ц. се случват интересни неща. В месността „Начовото“ много усилено се развива ловния туризъм.От вчера се заговори за отстреляни две мечки, ама май едната е успява да забегне към Белица, и да поиска политическо убежище в резервата. Ходила полиция, обикаляли, ама нищо май не открили…Насо е оправил гафа, вие се сетете как. Същата компания, както отстреля нещо, което става за ядене в късни доби го кара в един гараж в Чепино. Ако не вярвате, мога да посоча и адреса.
    Друг интересен факт е, че същия Насо, дето в репортажа за него казват, че ИМ е направил два кмета (на Драгиново и Пашово) от една година е складирал много дървен материал в един склад и чака само да започне да му пада кората, съответно директора ще свика комисия, която да констатира, че дървесината вече е некачествена и ще може да я закупи на половин цена.
    Относно изборите искам да разкажа и нещо друго. Преди старта на кампанията бяха освободени всички началник участъци от началника на горското за да са послушни, ако изкарат резултат поставен им като брой гласове ги връщат на работа. Върнаха ги, сещайте дали са изпълнили плана и с какъв инструмент се изпълнява.
    Явно при нас всичко е възможно, щом от портиер може да стане депутат и от гълъбар -кмет, вече няма от какво да се учудваме!

  • Kak да не знаете кои са кметовете – на Драгиново и на Пашово, не е тайна за никого. Ще видим утре какъв ще бъде отзвука след предаването. Не трябва да спим, трябва да се иска касиране на изборите!

  • Май, че чорапа не ГЕРБ почна да се разплита!
    Гледах по НОВА, анонса за предаването „Разследване“ което ще се излъчи в неделя.
    Шефа на Горското сподели пред „влиятелен“ човек, дошъл да ходотайства за свой близък, да не бъде уволнен, че на НАСО Ц. не трябва да се пречи да „работи“ !!!!
    „ТОЙ, НИ НАПРАВИ ДВАМА КМЕТА“ -както виждате това е цитат!
    Питам аз, като и полицията и хората и дори медии знаеха, че Насо купува гласове, защо никой нищо не направи?! Шефчето на Горското да каже, за кои „нас“ Насо е направил кметовете??!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *