В Ракитово отбелязаха Бабинден

 В Ракитово отбелязаха Бабинден

Кметът на общината Костадин Холянов ориса 90 бабинчета

Както всяка година на Бабинден в залата на Образцово народно читалище“ Будилник“-1898 в Ракитово баби и майки отбелязаха Бабинден.

Сред гостите бяха кметът на общината Костадин Холянов, председателят на Общински съвет Нина Димова и двама от заместник-кметовете- Кристина Овчарова и Ангел Кожухаров. Празникът започна с ритуала „ поливане“- Иванка Шейлева поля на свекърва си Мария и на акушерката Нели Стамболиева, която пожела в общината да се раждат повече деца. Кметът на община Ракитово Костадин Холянов подари подарък на майката на първото новородено бебе за 2020 г.- Рая Мишева. Рая се е появила на бял свят в 5,25 ч. на 4 януари т.г. в болницата във Велинград в ръцете на екипа на д-р Жерев. Възраждайки традицията много деца ритуално получиха имената си по време на един от най-уважаваните празници-Бабинден.

Г-н Холянов ориса „бабинчетата“, като на Рая пожела да стане лекар, на Георги-кмет, Мария-учител, треньори по футбол, адвокати, балерини, медицински сестри и др. Кметът  пожела в Ракитовския край да се раждат повече деца, които да се реализират тук и да помогнат за развитието на района. В празничната програма участваха жените от Фолклорната група “Горски здравец“ към Клуба на пенсионера в Ракитово и Гергана Благоева с ръководител маестро Никола Янев-Чоли и малките таланти от Детско театрално студио „ Питър Пан“ към Образцово народно читалище“ Будилник“-1898, които зарадваха дошлите в читалището с интересни скечове.

От Общинска администрация уточниха, че през миналата 2019 г. в Ракитово са се родили 90 бебета-от тях 42 момичета и 48 момчета.

 

Община Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *