Горанов иска да национализира пенсиите

 Горанов иска да национализира пенсиите

Финансовият министър Владислав Горанов поиска промени в Кодекса на социално осигуряване.

С тях парите, спестени в частните пенсионни фондове, на практика ще се национализират след смъртта на титуляря, вместо да остават за наследниците му.

Те ще се изплащат не от индивидуални партиди, както е сега по закон, а от обща сметка.

Промените ще засегнат хората, които ще се пенсионират след 2022 г. Ако идеята на финансовия министър се реализира, вместо да се дават на наследниците им, парите, останали след смъртта на титулярите на сметките, ще бъдат използвани за пенсионерите, които живеят по-дълго и вече са изчерпали средствата по собствените си партиди.

„Много е трудно да се уцели моментът, в който настъпват определени събития. Може да се окаже, че средствата ще бъдат изчерпани преди човек да спре да е пенсионер и е възможно, ако не се промени закона, неговите синове и дъщери да му плащат пенсията”, смята Горанов.

Парламентът прие по принцип пенсионната реформа

Частните пенсионни фондове опровергаха Горанов

Ивайло Калфин: Пенсионната реформа има за цел по-високи пенсии

„Проблемът е реален и не се е появил само защото все още не се изплащат пенсии по втория стълб“, каза финансовият министър и добави, че по тази причина дебатът е важен и не е приключил.

От своя страна, президентът на КТ „Подкрепа” Пламен Манолов заяви, че този, който навремето е казвал, че тези пенсии могат да бъдат едновременно пожизнени и наследствени, е лъжец. Тези пенсии са или наследствени, или пожизнени, заяви той.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *