Горските се чудели как да скрият изсечените гори

 Горските се чудели как да скрият изсечените гори

Лепнеш ли топла дъвка на контролна горска марка, с нея можеш да маркираш дървета, които да отсечеш и откраднеш. Ако горският не се вгледа отблизо в „печата”, няма да установи бракониерството веднага. Дъвката е добра метафора за гората, която всички с умиление търкаляме по езиците си. Крадците инвестират стотинки, буквално дъвки, за да крадат зелено злато. Какво като темата отдавна е предъвквана… В няколко броя ще опитаме да разберем какво точно е ставало в гората на Пазарджишка област в последните месеци, когато изчезнаха хиляди дървета. Официалното говорене по въпроса спря веднага след като беше започнало. Започнахме това разследване, когато дъвката на бракониерите беше още свежа. Като свежите дънери и вършини, оставени от тях през март.

В предишните четири публикации ви запознахме с разследването на терен за незаконната сеч в горско стопанство „Чепино”, където бе установено, че служители на стопанството, пряко ангажирани с контрола и охраната, са допуснали от дървета с по-малък диаметър да се получат значително по-големи сортименти от смърч. Над 2600 са незаконно изсечените дървета и 19,5 дка гола сеч в „Ракитово”, уволнените са трима горски, а за уволнението на старши лесничея се чака разрешение от синдикатите. Единият от тях плаче, защото ясно се вижда, че са го насадили на пачи яйца… Същевременно упорито се говори за конфликт между директор на стопанството Славчо Василев и зам.-директора на РДГ Петър Байлов, който сам е бил директор на стопанството преди време. Инспектори съставят актове на горски, но и горски съставят актове на инспектори…

Промъква се мнението, че масово и повсеместно дорковци отсекли гората

Това не е далеч от истината за последните 27 години, но в случая едва ли е достоверна хипотеза. Още в първите дни на април на място видяхме, че сечта е прясна, на не повече от месец. Дотогава изброените дървета бяха 996 в 25 държавни подотдела и 294 в 6 подотдела частна гора, но се увеличаваха всеки ден. Самото броене се проточи близо два месеца. Докато инспекторите мереха на кръст диаметъра на отсечените борове, осредняваха цифрата и маркираха поредния пън с червен спрей, обходихме подотдели, в които са избирани дървета с широк диаметър в отдалечени от пътя територии. Което говори, че бракониерите не са работили „на парче” и „набързо”.

Те са действали с размах, но и със самочувствие. Секли са на спокойствие.

Не само по края, а и навътре в гората, на повече от 100-150 метра, даже в стръмни дерета, закъдето са нужни време и техника, за да бъде извадена дървесината. С изваждането на дърветата са изорани нови пътеки в гората. До поляните, където личаха следите от камионите. Оттам на излизане от гората пътят е само един, и минава покрай сградата на горския участък и продължава през центъра на Дорково. И въпреки това никой не знае кой е извършителят. Същата работа беше и при „първата вълна”, лъснала през октомври. И тамошният оглозган участък е удобен за незаконна сеч, защото е близо до Костандово, но пък с трупите се слиза по единствения възможен път, който минава през населеното място. Извозването им едва ли е ставало без знанието на горските служители в ДГС „Ракитово”.

Както споменахме по-горе, Григоров, Вандев, че и Петър Байлов, са визирани като замесени в схемата от Ангел Кадинов. Възраженията, обясненията и жалбата на Кадинов прогресивно нарастват по обем, а жалбата е пусната до МЗХ, МВР, ИАГ и ЮЦДП, понеже директорът Вандев не бил обърнал нужното внимание на написаното. В първите си обяснения Кадинов твърди, че преди да влезе в болница в началото на октомври, участъкът му е бил наред, но като се връща в средата на декември установява множество нарушения.

Поискал щателна проверка, Костадин Григоров обаче му наредил да не съставя протоколи

През това време там го е замествал Боцев, който бил давал дърва в отдели, в които не трябва да се сече, а в един от отделите и Малчев позволил незаконна сеч на 7 дка площ. През февруари Кадинов отново влязъл в болница и престоял там до края на месеца. Като се върнал, заварил нова порция нарушения, но сега зам.-началник участъка Красимир Паров (той пък сега е наказан с предупреждение за уволнение, б.а.) го бил излъгал, че за това има вече съставени протоколи. Новите обстоятелства, изложени в жалбата, са че на 15 декември Григоров го е натискал и заплашвал с уволнение, ако състави протоколи и то в присъствието на горските Лазар Катранджиев, Юрий Рабчин и Герасим Герасимов. „Всички нарушения в 1-ви и 2-ри участък са

със знанието на началник-участъка и ръководителя на ДГС „Ракитово”

Когато колегата ми Христо Христов се опита да се противопостави на г-н Григоров, бе намерен предлог да бъде отстранен от участъка и да бъде изпратен на пункта на ДГС. След отзоваването му комисия не констатира никакви нарушения. На мястото на Христов бе назначен Атанас Малчев, и започна масовата незаконна сеч под шапката на Костадин Григоров, зам.-директора Петър Вандев и директора Славчо Василев, който отговаря за опазването и стопанисването на дървесината. Малчев бе преместен от участъка в Дорково в местността Качаков чарк с цел прикриване на незаконната сеч. На негово място бе назначен за горски стражар Валентин Боцев, при наличието на 30 см сняг с устна заповед г-н Григоров ме задължи да обходим по краищата 1-ви и 2-ри участък. При обхода казах на колегата, че ако приеме в момента, нищо не може да се констатира от снежната покривка, но бе задължен от ръководството и началник-участъка да подпише приемо-предавателния протокол за 2-ри участък”, пише Кадинов. По-късно уточнява пред „Знаме”,

че е нямал предвид Славчо Василев като замесен

Според него, Василев не подозирал каква я вършат подчинените му. По-надолу в жалбата пък обяснява как Вандев бил издал устна заповед, че не иска да вижда сухи петна, независимо дали е в държавна или в частна гора. Горските обаче решили, че няма да допускат сеч без редовни позволителни. Вандев също го погнал със заплахи за уволнение след като споделил за заповедите на Григоров пред шефовете от ЮЦДП.

„Тези нарушения във 2-ри участък се извършваха в продължение на година и половина под прикритие на ръководството на ДГС „Ракитово” и началник-участъка на ГСУ-Дорково… Констатираните нарушения бяха укрити под натиска на г-н Вандев и ръководството на РДГ-Пазарджик със зам.-директор Петър Байлов, който има принос за изсичането на гората на територията на ГСУ-Дорково,

като постоянно се обаждаше по телефона и се разпореждаше на служителите да не се описва всеки корен незаконна сеч…

1200 куб. м отсечена дървесина никак не е малко, но в действителност заявявам, че нарушенията, извършени под тяхна диктовка, са не по-малко от 3500-4000 куб. м. Това ще бъде доказано при направена истинска проверка без укриване от лица, които не са пряко свързани с лицата г-н Вандев и г-н Байлов”, пише Кадинов (неговото име също се спряга от някои дорковци като човек, който „бичи левчета от гората”, а според тях той изкривява действителността, защото най-малкото е ядосан и уплашен) и обвинява тормоза на Вандев за здравословното си състояние. „Многократно ми беше натрапвано от преките ми началници, че не трябва да ме интересува какво става с частните и общинските гори”, заключава той и прилага копия на епикризи за здравословното си състояние към жалбата. Със здравето не е добре и Костадин Григоров.

„Сега всеки се оправдава,

обвиняват мен, но аз нямам вина за случилото се

Засега ще се въздържа от коментар. Правих си операция, в момента се възстановявам”, казва пред нас Григоров.

Има ли замесени горски, питаме и шефовете на РДГ. „В случаи, когато нарушенията по Закона за горите са в големи размери, няма как това да не се е знаело от служителите. Това все пак не са единични бройки или отсечени за кратък период от време. Няма как да стане без знанието на горските. Там са малко населените места и хората се познават добре помежду си. Абсурд е да не се знае нещо, което не е единичен инцидент”, коментира директорът на РДГ инж. Владимир Влахов.

„В тази незаконна сеч

е изключена възможността да няма замесени горски

Всичко е ставало най-вероятно със знанието и под протекцията на определени служители”, казва зам.-директорът инж. Байлов. „Но това е въпрос на доказване и цялата преписка е дадена на компетентните органи. Обемът е доста голям, населеното място е малко и просто не е възможно да не се е знаело какво става в гората. Мащабите на нарушението определено изключват незнание. Що се отнася до твърденията на г-н Кадинов, не виждам смисъл да ги коментирам. Но от него при нас не е постъпвал никакъв сигнал във времето назад.”

„Съзнателни действия на наши служители, подпомагащи незаконната сеч, не са констатирани. Може би е небрежност”, коментира и инж. Петър Костов, директор на дирекция „Горско стопанство” в РДГ-Пазарджик, който преди време също отговаряше за въпросните територии.

Че нещо нередно правят горските над Костандово имало конкретни податки още през август 2016-а,

когато служители на дирекцията задържали камион, натоварен с немаркирана дървесина

и без превозни билети. Но било установено, че камионът три пъти е правил курсове с дървен материал. Хванатите на място горски обяснили, че им се развалили таблетите и още преди идването на полицията, в присъствието на инспекторите, маркирали дървата и оформили документацията.

Като „нишан” за съпричастност и на ръководителите се сочат и високите цени на търгове за изсъхнала дървесина, която била видимо по-малко атрактивна от офертата. Но никога няма да се докаже дали горските умишлено са пазели с тези цени дървесината за конкретно избрани фирми.

Трудно е да се повярва, че в продължение на много време камиони, пикапи и каруци ще извозват немаркирана дървесина, а горските невинно ще гледат на другата страна. Но горските в Ракитовско прокарват тази теза. Първоначално пред нас я застъпва и бившият им директор. Впоследствие

инж. Василев също допуска, че служителите му може да са замесени

в незаконния дърводобив. Но е категоричен, че констатациите не отговарят на действителността. Питаме го:

– Служителите на стопанството са присъствали на проверката, не са направили възражения в протоколите за описаните дървета?

– За да не са реагирали какво означава това? Че или имат някакво участие и гледат да минат по-леко, или не могат да се защитят. Аз съм по-склонен да мисля, че не могат да се защитят. Те са млади хора.

 – Вие сте преместили неопитния Боцев в оголения участък. Защо?

– Аз ги местя периодично.

За Боцев какво да кажа сега. Детска си му работа.

Търсил съм местни хора, пък той е от Дорково. А Малчев е от Велинград и пътува, затова сложих Боцев на негово място. Направих рокадата, за да върви по-лесно работата. Той е неопитен, ама в същото време другите трябва да го научат как се носи службата. Добре, не си бил там, не си видял. Ама поне един път в седмицата си длъжен да минеш, да видиш! Като констатираш нещо, сложи марката! Затова ти е тази марка дадена! Напиши един протокол, че си открил нещо и темата е приключена. След като не е имал никаква реакция, значи не е ходил. Но аз какво да направя. Аз съм създал организация и очаквам от хората под мен да си свършат работата.

– Защо според Вас дървета, описани в протоколите като незаконно отсечени, не са такива?

– Ами не са. Да вземем например тези площи, изсечени до голо. Това са стари петна, ограничавани заради короядите. Петното се ограничава с поне един метър отстояние от зеленото, за да не се пренесе заболяването, и се изсича на голо. Но е много тромава нормативната база. И като се забави процедурата, докато почнем да сечем, то го е прехвърлило вече ограниченото петно. Голите сечища са заради короядните петна. Петната не са единични. То си е китка. А и сечта не е прясна. Не съм видял тия голи сечища, но това, което видях в полицията – 32 см дънер с кората, вътрешната му сърцевина 26 см, и имаше 4 мм луфт на вътрешния пръстен. Това означава, че сечта не е прясна. На прясната смолата си избива отгоре, на старата годишните пръстени се отварят. Много добре се вижда кое е ново и кое е старо, след като през зимата върху него е минал снегът. Но някъде в протоколите да видяхте мнението не експерт-лесовъди?

– Казаха, че тепърва ще се назначават от прокуратурата.

– Нека се назначат, ама ако това са дърва суха маса, колко е стойността, че не мога да се сетя. Един пространствен кубик суха маса е един лев. Тогава приказките им за милиони ще се пръснат като балон. Нека да го установят кое е суха маса, кое е елитна дървесина, нали затова са отишли там.

– Чуват се цифри като 2000 кубика, че и нагоре.

– Къде пък станаха 2000? В началото бяха 600 дървета… Без да съм бил там, от това, което виждам по протоколите, за мене повечето не са незаконни. Ама протоколите са си протоколи, но какво правят те. Влизат в насаждението и всичко що е пън, започват да го мерят. Чакай сега! Казвам им, че през годините има пускана сеч в тази територия. Аз съм си направил труда да извадя дървета, отсечени законно, които са незаконни в техните протоколи. Ето, в този подотдел примерно през 2013 са отсечени 10 дървета, през 2014-а – 6… (показва цифри, които е коригирал с химикал на протокола на проверяващите, б.а.) А те броят и тях. Значи всичко е доста спорно. Не защитавам никого, защитавам истината. Вярно, момчетата може да са се подвели или да са се подлъгали. Да са си казали, тоя и тоя правят така, никой не ги закача, защо и аз да не правя като тях? Ама ти си дошъл да работиш държавна работа, това не ти е бащиния. Сега като се опарят, другия път няма да е така…”

„Комплексните проверки са извършени професионално и компетентно, казва Петър Байлов. Инженерите от район „Велинград” не позволяват вмешателство в работата, натиск или изопачаване и смятам, че констатациите им са обективни и точни. Правоприлагащите органи са сезирани. Оттам нататък работата ни е приключила.”

Тодор ГРОЗДЕВ

Тази статия е разработена с подкрепата на Програма „Достъп до информация” и Фондация „Америка за България”

Източник: zname.info

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *