ДАРИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СТОПЛИХА МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО

 ДАРИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СТОПЛИХА МОМЧЕТАТА  ОТ ВУИ – РАКИТОВО

Опитът на ръководството на ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово показва, че с настъпването на зимата най-голям проблем е набавянето на обувки и якета за момчетата. Затова, когато през месец септември към тях се обръщат от Сдружение „Плюшено Мече” с въпрос: „От какво имат нужда учениците от ВУИ”,  директорът Георги Янушев уточнява, че има нужда от обувки и по възможност от зимни якета. От „Плюшено мече” са съгласни да помогнат, като организират специална кампания, но се нуждаят от име на момчето, номер на обувките и размер на якето. За да спази изискванията на МОН за поверителност на личните данни на момчетата г-н Янушев разработва специална база данни, в която името на момчето е заменено с име на птица или животно и към кодовото име добавя номер на обувки и размер на яке. Например „Заек” – номер 42, размер XL. Изпраща базата данни на Сдружение „Плюшено мече” и веднага от цялата страна започват да пристигат пратки с Еконт. Тъй като никой друг не разполага с информацията за декодиране директорът лично получава и съхранява пратките. През цялото време момчетата знаят, че ще получат подарък от „Плюшено мече”, но никой не знае какво го очаква.

Когато става ясно, че подаръците ще бъдат отворени лично от представители на Сдружение „Плюшено мече” преди Коледа момчетата предлагат да подготвят някакъв поздрав за тях, като част от коледната програма. Пламва предколедно настроение и почти всички искат да научат някое коледно стихотворение или пожелание. Учителите Петър Петров и Свилен Топчиев не могат да смогнат с намирането на стихотворение за всички желаещи. Близо две седмици по коридорите и в стаите момчетата непрекъснато повтарят своите думи. Многократно някой е загубил листчето със стихове и иска ново. Малките, като Денис и Николай, искат някой да им чете и те да повторят думите, за да ги запомнят с добро произношение. Стефан просто не може да изговори две-три думи от коледното пожелание и няколко пъти се отказва от думите и ги взема отново. Други, като Методи и Теодор, чакат последния момент, за да покажат какво могат. Поради подобно отлагане, Христо и Атанас просто не могат да научат думите и отпадат с идеята да се включат в следващото тържество. А има и такива, като Дамян и Димитър, които искат да научат по две стихотворения. В крайна сметка, благодарение на точната и професионална намеса на г-жа Надежда Цигова-Димова, множеството стихове и пожелания се превръща в рецитал. Избран е и водещ на програмата – Хасан Ангелов, който с наметало от читалище „Будилник” – Ракитово се превръща за един следобед в Малкия Принц. От Лапландия специално за Коледното тържество на ВУИ – Ракитово на 20.12.2018 г. пристигат Дядо Коледа и Снежанка (която много прилича на работилата преди години във ВУИ леля Фифи) с голям чувал, пълен с подаръци.

Програмата започва със стихотворението „Татковина”, изпълнено от Николай Смайлов – VІІІ клас. Следват песни, изпълнени от Николай Смайлов и Хасан Ангелов. И когато публиката вече е усмихната и подгрята идва гвоздеят на програмата – Коледен рецитал. Участват: Асен Мехмедалиев – V кл., Денис Киров – VІ кл., Дамян Дончев и Димитър Илиев – VІІ кл., Стефан Ангелов – VІІІ кл., Светослав Антонов и Методи Киров – ІХ кл., Теодор Димитров – Х кл. Програмата завършва с акапелно изпълнение на родопската песен „Торнал е Тодьо” от Махмуд Благоев – ХІ кл., който изпълнява тази песен за първи път на сцена. Бурните аплодисменти на публиката и искреното приятно възклицание на гостите от Сдружение „Плюшено Мече” бати Иван и джуджетата кака Теяна и кака Габи са най-голямата награда за изпълнителите.

Следва разкодирането на подаръците от „Плюшено Мече” и поднасянето им от джуджетата кака Теяна и кака Габи на всяко момче. Якетата и обувките идват от най-различни градове в страната. Повечето от тях са много красиви, топли и здрави. Има 2-3 случая, при които номерата се разминават, но в такива моменти момчетата са истински магьосници да намерят решение чрез размяна.

Гостите от „Плюшено мече” имат още много път обратно към София. Но за момчетата следват още изненади. Дядо Коледа и Снежанка поднасят на всеки парче от баницата с късмети. Следва раздаването на подаръци от училището. Питка, шоколади, банани и какво ли още не. Рогът на изобилието се е отворил. Всеки отваря и показва подаръците си на другите. Водещият пуска българска народна музика и момчетата, заедно с учители и възпитатели се хващат на хорото.

Автори: Хасан Ангелов – ХІ кл. и

Свилен Топчиев – учител

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *