ДЕЛОТО СРЕЩУ 13-ТЕ ОТ «АЛ УАКФ АЛ ИСЛЯМИ»: Главният мюфтия и заместникът му не знаят за клон на организацията в България, нямат сигнали срещу подсъдимите

За разпит пред съда днес най-сетне застанаха главният мюфтия, д-р Мустафа Алиш Хаджи, и заместникът му Ведат Ахмед.
И двамата отговаряха на еднотипни въпроси за структурата на Мюсюлманското вероизповедание в България, за взаимодействието между Главно мюфтийство и районните мюфтийства (21 на брой), за контрола, за отговорностите на отделните звена, за отчетността – финансова и за дейности, за финансирането им, за мюсюлманските настоятелства, за задачите и условията за назначаване на районните мюфтии и останалите длъжности и др.
И двамата не знаеха у нас да има официално представителство на фондацията «Ал Уакф Ал Ислями».
Доколкото било известно на Мустафа Хаджи, централата на фондацията е в Саудитска Арабия, близка до кралското семейство, през периода 2005 – 2006 той самият имал среща с нейни представители относно възможността да регистрират клон в България с цел да подпомагат мюсюлманите. Не знаел организацията да е финансирала хора и дейности у нас, както и да има програма, разработена специално за България.
Тъй като главният мюфтия отрече да е водил кореспонденция с организацията, по искане на прокурора му бяха предявени две писма с неговия подпис, до централата в Саудитска Арабия. Той нито отрече, нито потвърди, като обясни, че имало много фалшификати, а истинността на писмата и подписа можела да се потвърди от наличие на копия в Главното мюфтийство.
Мюфтийството не се разплащало със служителите си на ръка, с изключение на периода 2010 – 2011 година, когато сметките на мюфтийството били запорирани.
Той заяви, че познава голяма част от подсъдимите – някои в лично качество, с други го свързвали само служебни взаимоотношения.
В отговор на поставените му въпроси главният мюфтия обясни принципите, залегнали в устава на вероизповеданието, липсата на принуда в религията и отношението на търпимост към атеистите и изповядващите други религии. Относно погребалния ритуал той обясни, че традиционият ислям повелява телата да бъдат погребвани голи, без ковчег, завити в платно. До него имало сигнали от «хора, далече от религията», на които било отказано извърването на други, неприсъщи на религията обреди. По този въпрос се е произнесла и Комисията по фетва към Мюсюлманското изповедание, допълни Хаджи.
Религията определяла също така задължителното покривало за жените и облеклото на мъжете.
По повод смяната на документите за самоличност пък се срещнал със зам.-министъра на МВР, по повод писма на хора от страната за проблеми със снимките на жените, но отрече да се е стигало до напрежение.

Хаджи каза също, че няма забрана за внасяне и ползване на ислямска литература, тъй като над 90% от нея се издава в чужбина, а е достъпна и по Интернет.
Не съществувала и забрана за участие на служители на мюфтийството в обучения извън България, за което, обаче, трябвало да имат разрешение. Така било регламентирано и участието на чужди лектори у нас.
Мустафа Хаджи не е получавал сигнали, че някой от подсъдимите е проповядвал идеите на салафизма и налагане на шериатската държава.
Ресорът на Ведат Ахмед бил издателската дейност на вероизповеданието, обучението на поклонението (хадж). Повечето от подсъдимите познава, тъй като те са служители на Главно мюфтийство, а то ги контролира.
За пансиона във Велинград и курса за хафъзи в Мадан Ахмед каза, че са създадени от Главно мюфтийство и се финансират както от него, така и от дарения (зекят) от мюсюлманската общност. Заместникът на Нустафа Хаджи нямал информация да са получавали финансиране от «Ал Уакф». Извършените проверки не установили там да е извършвана дейност, различна от официалната политика на вероизповеданието.
По отношение на даренията Ведат Ахмед каза, че е възможно някои да бъдат насочвани директно към конекретни места, проповедници или ученици – по волята на дарителя, но в рамките, заложени в Корана.
Основните параметри на проповедите се определят от Главното мюфтийство, каза още Ахмед, а проповедниците предлагат за утвърждаване программа, изпълнението на която после отчитат. В определении периоди по различни поводи Мюфтийството спуска директиви за конкретни теми. Летните Коран курсове пък се провеждали по утвърден тематичен план и програма, в която са посочени целите и задачите на обучението. Контролът върху тази дейност се извършвал по места от районните мюфтийства и от Главното мюфтийство.
Не само се допуска, но е и препоръчително проведи да се изнасят и извън джамията, в кафенета, сладкарници, зали и др. места за социални контакти.
Ведат Ахмед допълни, че е имал данни за разпространение на различни от официалния ислям идеи, но Главното мюфтийство се опитвало да контролира и предотвратява разпространението им.
Следобед делото продължава с разпит на вещото лице д-р Сефер Хасанов от Висшия ислямски институт в София.
Източник: videlinabg.com