Десислава Танева: Къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава

 Десислава Танева: Къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава

След проверка на 300 къщи изискуемата сума от установените нарушения е 4,5 милиона лева. Къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също е сред проверените. Установено е, че тя не функционира като къща за гости.

Това съобщи пред бТВ земеделският министър Десислава Танева.

Десетки нарушения е открило земеделското министерство при проверките на къщите за гости, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За едно от тези къщи прокуратурата започна разследване на Александър Манолев, който през април подаде оставака от поста на зам.-министър на икономиката заради скандала.

По думите на министър Танева са поверени всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг. За две седмици са проверени близо 300 къщи.

В някои къщи са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, поясни Танева.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще трябва да върнат парите.

„Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела”, заяви Десислава Танева.

Тя бе помолена да коментира и информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости.

„Те работят по предназначение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е представила декларация за конфликт на интереси”, уточни министър Танева.

frognews.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *