Дестинация Велинград: 8 забележителности

 Дестинация Велинград: 8 забележителности
Велинград е предпочина дестинация, главно заради наличието на минерални извори, но всеки един от нас  желае да посети всяка една забележителност в района, ето защо ние ще ви ударим едно рамо и ще ви предоставим 8 предложения.

Предлагаме  ви 8 забележителности във Велинград, които може да посетите:

1. Клептуза

Започваме с короната на Велинград,а именно – Клептуза .  Той е най-големият карстов извор в България – Клептуза – се намира на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино, Велинград. Намира се в югозападния край на Велинград, вляво от пътя за язовир Доспат.В езерото има водни колелета, а около него има и няколко ресторанта.От Клептуза започват множество маркирани пътеки, които водят до местностите Харманите, Брези, Сивата вода.

2. Пещера Лепеница

За търсачите на силни усещания, Велинград има какво да предложи – пещерата Лепеница се намира в Западните Родопи, под връх Сюткя (2186 м), на 10 км югозападно от град Ракитово и на 11 км южно от Велинград.Дълга е 1525 м и е разположена на 975 м надморска височина, с денивелация 10 м. До пещерата има достъп и от Ракитово, и от Велинград.Лепеница има три етажа. Долният е с дължина 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен.

3. Средновековна крепост „Цепина“

Крепостта се намира и близо до курортния град Велинград и е лесно достъпна с автомобили от там по всяко време. Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207г.) Цепина отново е в пределите на българската държава.

4. Местността “Фотински водопади”

Ако лежебното състояние в хотела ви отегчава,  стегнете се за една приятна разходка – един от най-атрактивните маршрути в околностите на гр.Батак е този през с.Нова махала – с.Фотиново и стига до местността “Фотински водопади”. Дължината на маршрута е 27 км.Продължителността му е 35 мин.с превозно средство и 60 мин. пеша от с. Фотиново до самите водопади. Изходна база за посещението на Фотинските водопади е гр. Батак. От града до с. Фотиново може с лек автомобил или автобусен превоз. Селото е добре благоустроено и предоставя възможности за практикуването на алтернативен туризъм.

5. Кемеров мост

Моста “Кемера” е забележителен не само за късното средновековие, но дори и за наши дни със своята дължина около – 32 м, ширина – 3,6 м и височина 6 метра той се вписва в един от забележителните мостове от този период, които се срещат по цялата територия на Балканския полуостров.
Архитектурата на моста ме удивлява и ме навежда на мисълта как са успели хората преди толкова много време да изградят нещо така естетическо и красиво. Мостът е едноарков, граден от ломени камъни и спойка от бял хоросан. Добре обработените камъни изграждат части от лицевата зидария и ъглите на хубаво извитата арка. Настилката на моста е от дребен речен камък.

6. Историческия музей Велинград

По време на вашата разходка във Велинград не пропускайте да посетите и музеят – в  неговите фондове “Археология” , “Етнография”, “Възраждане”, “Нова и най-нова история” , “Художествен отдел” се съхраняват и проучват повече от 17000 археологически находки, предмети от стария бит, български носии от различни краища на страната, икони, старопечатни книги , лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи.

 

7. Местност Юндола

Юндола се намира на 16 км западно от Велинград, на 1400 м средна надморска височина. Името на местността произлиза от турската дума “юндол”, което значи пазар за вълна. От централната автогара във Велинград тръгва автобус до с. Юндола. Пътят е много живописен и минава по поречието на река Луковица.

8. Местността Белмекен

Намира се на 24 км северозападно от Велинград, на 2000 м надморска височина, има алпийски характер. Язовир Белмекен пък ще Ви плени с красивата си природа – величествени склонове, иглолистни дървета и необятен простор сред кристален планински въздух. Името на язовира означава “Известно място” и то наистина е такова за всички запалени по риболовния туризъм и еко маршрутите в планината.

http://erodopi.eu

 

 

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *