Дефинирането на понятието „съществена разлика“ ще определи границата на допустимите разлики при идентичните продукти

 Дефинирането на понятието „съществена разлика“ ще определи границата на допустимите разлики при идентичните продукти

Да се внимава за фалшиви промоции и скрити условия като например допълнително заплащане за програма в заведение за отбелязването на днешните празници Трифон Зарезан и Свети Валентин, предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air.

 

„Трябва да се подготвяме предварително, защото рисковете някой да ни измами в последния момент с уж изгодна оферта съществуват. Да не се доверяваме на съмнителни сайтове, които ни приканват бързичко да си купим нещо, само защото в рамките на няколко минути или няколко часа ще бъде налична тази оферта“, акцентира той.

 

При въпрос на водещата Гергана Венкова относно покачването на цените на цветята при подобни празници Маргаритов изрази мнение, че това не е нормално, като подчерта, че това е само морално укоримо, но не е незаконосъобразно, тъй като в условията на пазарна икономика ценообразуването не може да бъде обект на държавно регулиране. Той добави, че тези пазарни събития са включени в програмата за проверки на Комисията и инспекторите ги проследяват, за да установяват и парират предварително евентуални нарушения. Потребителите  винаги трябва да изискват предоставянето на документи, с които впоследствие ще могат да докажат, че нещо не е наред, когато отидат на място. А при проблем е важно да реагират.

 

В студиото на „България сутрин“ Димитър Маргаритов коментира и проучването за КЗП за двойния стандарт при храните. „Преди няколко години този въпрос съвсем основателно беше поставен, но според мен твърде неправилно артикулиран от политици и популисти, които се опитаха да настроят хората, че едва ли не са втора категория. Нашето проучване – обективно, въз основа на научни изследвания, с участието на двама професори, с изпитвания в акредитирани лаборатории, показа, че разлики има, но те изобщо не са по признака Изток-Запад или пък втора или трета категория потребители“, заяви той. „Установихме, че в шоколадовите бонбони в България има повече протеини, тоест повече сухо мляко, от тези, които се продават в Германия. В шоколада в България пък има по-малко протеини, отколкото има в шоколада в Испания. Хайде сега, Вие кажете кой потребител е „втора категория“, каза още Маргаритов.

 

„Съществени разлики в някои продукти има. Проблемът е, че когато някой произвежда такива стоки, той трябва да бъде длъжен да го обозначи“, посочи председателят на КЗП. Маргаритов каза още, че резултатите от проведеното проучване са предоставени на производителите за становища и независимо от техните аргументи – различни реколти на продуктите, различни заводи, различни вкусови предпочитания на потребителите и пр., във случаите на различен състав и еднакъв външен вид на даден продукт, когато бъде създадена формулировка за „съществени разлики“ и влязат в сила законовите промени, тогава това трябва да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика. Той добави, че очаква глобите за такива производители и търговци да са в голям размер – до 4% от годишния оборот на конкретния търговец.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *