Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: „Покупките директно от производителя извън магазините крият повече рискове за потребителя“

 Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: „Покупките директно от производителя извън магазините крият повече рискове за потребителя“

Хората да предпочитат пазаруването от търговски обекти и да се въздържат от покупки директно от нерегламентирани търговци, особено когато става въпрос за хранителни продукти, препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР – Шумен.

 

„В магазините имате гаранция. Респективно – ако нещо не е наред, могат да се вземат мерки. Когато говорим за нерегламентирано предлагане, особено на хранителни продукти или напитки, рисковете са много по-големи и невинаги може да се установи всичко така, както бихме могли да го направим, когато става въпрос за пазаруване в търговските обекти“, обясни Маргаритов.

 

Председателят на КЗП предупреди, че всяка стока може да бъде потенциално опасна. „Най-различни са продуктовите групи стоки – детски играчки, облекла, предмети. Ако не отговарят на въведените стандарти, биха могли да представляват риск за здравето и живота на хората, по-често – за децата. Затова е изключително отговорна задачата на институциите да следят за неразпространяването на пазара на такива стоки. Нашата Комисия има дългогодишно сътрудничество с Агенция „Митници“, благодарение на което много от стоките задържаме още при внос“, коментира Маргаритов. 

 

„Когато гражданите попаднат на опасна стока, трябва да сезират съответните органи, защото тази стока може да е разпространена вече на пазара и по този начин рисковете съществуват, независимо, че конкретният потребител я е идентифицирал и няма да я използва“, обърна внимание той. Маргаритов информира, че потребителите имат право да получат обратно платеното за такива опасни стоки, когато бъдат конфискувани и забранени.

 

Пред БНР – Шумен Димитър Маргаритов каза още, че в регионалния център на Комисията за защита на потребителите през миналата година са постъпили над 150 жалби. Повечето от тях са свързани с неудовлетворени рекламации на дефектни стоки и договори, които не са представени в пълното им съдържание на потребителите. По всяка от тях е извършена проверка и за установените нарушения са съставени актове. В заключение той направи общият извод, че на шуменския пазар не са установени драстични проблеми.  

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *