Днес почитаме Св. Анна

 Днес почитаме Св. Анна

Тя е покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени

На 9 декември православната църква чества зачатието на Света Анна – майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. На този ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име – Анна.

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според библейския разказ св. Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни.

Нещастието им било, че близо двайсет години нямали деца. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време Св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете.

Според библейския разказ Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога.

Празникът в народния календар на българите

На този ден е прието жените да не работят, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не напускат селото, за да не ги отвлекат излезлите самодиви. Момите посаждат пшеница или потапят ябълкови клонки във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят – момата ще се омъжи през следващата година.

Днес имен ден имат Анна, Анка, Ани, Анани, Анушка, Яна, Блага, Добра, Добри, Янула, Янина.

 

kmeta.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *