Д-р Костадин Коев посрещна гости от Република Саха /Якутия/

 Д-р Костадин Коев посрещна гости от Република Саха /Якутия/

По стара българска традиция – с питка и мед, днес Кмета на община Велинград посрещна гости от Република Саха /Якутия/. Това е второ  посещение в рамките на тази година.

На 1-ви март 2018 г. д-р Коев имаше работна среща с Владимир Федоров – Народен депутат в Парламента на Република Саха, а днес прие г-н Александър Павлов, собственик на най-голямата фабрика за производство на бижута в Република Саха и г-н Игор Беневаленский – управляващ партньор в инвестиционния фонд „Атлант“.

И двете срещи бяха инициирани от г-н Вячеслав Думенко, представляващ сдружение „Славанская Артель“.  На срещата присъстваха още: инж. Али Мареков, председател на ОбС Велинград, г-н Исмаил Моллов, зам.-кметът на община Велинград  и г-н Асен Иванов, собственик на единственото хмелово стопанство в България.

„Радвам се, че интересът към Велинград от такава богата страна, като вашата е голям.“, каза д-р Коев и допълни: „След разговорите от първата ни среща е време да пристъпим към конкретни действия.“

Обсъдени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на туризма, здравеопазването, културата и спорта, както и побратимяването на Велинград с втория по големина град в страната – Нерюнгри.

През март 2019 г. в Якутск ще се състои изложение на представителите на малкия и среден  бизнес от България, а през април в София ще гостуват фирми от Република Саха, която е осмата по големина страна в света, простираща се на 3 милиона кв.км. Недрата на Якутия са много богати на различни полезни изкопаеми –  диаманти в Средносибирското плато, злато, въглища, природен газ, черни, цветни и редки метали, калай. Там се намира и най-голямата диамантена мина в света. 26% от елмазите на Земята се добиват в Република Саха.

По време на срещата бе предложено да се изготви договор за сътрудничество и побратимяване и бяха обсъдени възможностите за лечение и рехабилитация на деца и възрастни в СПА столицата на Балканите.

В рамките на следващите три дни в София д-р Коев ще проведе още една среща, където ще има представители на туроператорски фирми от Република Саха, като бе отправена покана да участват и представители на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *