Заради протестите ли понижиха цените на горивата ?

 Заради протестите ли понижиха цените на горивата ?

Случайно или не, след протестите срещу високите цени на горивата от последните дни, бензинът и дизелът у нас поевтиняха.

Към днешна дата най-масовият бензин А 95 вече се продава на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв., сочи справка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Така, само за последната седмица, бензинът е поевтинял с 0,13 лв./л (5,51%) с тенденция на поевтиняване, а дизелът – с 0,04 лв./л (1,67%). При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

Къде е най-евтино у нас?

Хасковска област остава мястото с най-евтиното гориво в България, като тук цените са с около 4 стотинки по-ниски от средните за страната. Средната цена на бензин А-95 там е 2,19 лв./л, а дизелът струва около 2,32 лв./л. За пропан-бутан пък хасковлии се бъркат около 1,06 лв./л.

След Хасково се нарежда област Пловдив, където средната цена на бензина е 2,21 лв./л , а на дизела – 2,33 лв./л. Подобни са цените и в следващите области в класацията – Русе, Ямбол и Добрич.

Във Велико Търново, който бе първият град, въстанал срещу високите цени на горивата, също има спад в цената. Интересно е обаче, че има доста голяма разлика между цените в старата столица и намиращия се буквално на няколко километра съседен град Горна Оряховица. Великотърновци се бъркат средно с около 2,29 лв./л за бензин и 2.41 лева за литър дизел, докато жителите на железничарския град плащат средно по 2.16  лв./л бензин и 2.28 лв./л дизел. Така разликата между двата града, които се намират на по-малко от 10 км един от друг и между тях има дори градски транспорт, е почти 13 стотинки. Пропан-бутанът също е с 2 стотинки по-евтин в Горна Оряховица.

Столицата София остава по средата на класацията за най-скъпо гориво. В най-големия град литър бензин се продава средно за 2,22 лв., а дизелът – за 2,35 лв./л. За сравнение цените в Област София са с около 1 стотинка по-евтини. Най-евтино в областта е в Ботеград, където бензинът се търгува средно за 2.19 лева за литър, а дизелът – за 2.29.

Най-скъпо остава горивото в областите в Северозападна България, като лидери в негативната класация са  Враца, Монтана и Видин. Следват ги Плевен, Шумен и Благоевград.

При съседите най-евтино остава в Турция и Македония, а най-скъпо – в Гърция. Цените в Сърбия и Румъния са малко по-високи от тези в България в момента.

DNES.BG

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *