Заредена с любов икона ще пази Велинград

На празника Голяма Богородица (15 август) в парка на хотел “Рич” бе осветена първата по рода си в България релефна икона на открито, наречена “Богородица Ширшая небес”. Името означава “по-широка от небесата”, защото на нея Богородица се изобразява широко разтворила ръце за майчина прегръдка – сякаш да прегърне всички вярващи. Лично Пловдивският митрополит Николай извърши тържествения водосвет и заедно с духовници от Пловдив и Чепинското корито изпя “Многая лета”.
Той благодари за добрата воля на дарителите на уникалната икона семейство Румяна и Златко Златанови и пожела Божията майка да бъде всегдашна защитница на Велинград.
Мястото, на което е поставена иконата, е свято, смята г-н Златанов и затова го е избрал – тук се събират 3 извора на минерални води, имало е тракийско и римско светилище, излъчва изключително енергийно поле. Още през 2000 г., когато започва да прави басейн, си обещава да сътвори нещо, което да пази святото място и така стига до идеята за иконата на “Велинградската Света Богородица Лечителка”. Неин автор е скулпторът Любомир Добрев, чието изкуство получи високи оценки от проф. Красимира Коева и италианския му колега Нунцио Бимбо.
Честта да открие иконата се падна на кмета на общината Иван Лебанов. Събитието събра много гости, сред които депутатите Ангел Даскалов от ГЕРБ и Героги Петърнейчев от КБ, зам.-областните управители Ваня Минкова и Дафинка Семерджиева, четиримата заместник-кметове, много общински съветници, колеги и приятели на домакините от туристическия бранш, дошли да честитя и петата годишнина на хотел “Рич”.
Въпреки лятната жега, дойдоха и множество хора, които се наредиха на опашка, за да се поклонят пред Богородица и коментираха с уважение и възхищение жеста на дарителите. Занапред дарените средства ще се ползват само за поддържане на иконата в изрядно състояние и за крайно бедни и нуждаещи се.
Елена Баева