Засега в област Пазарджик няма да бъде обявявана грипна епидемия

 Засега в област Пазарджик няма да бъде обявявана грипна епидемия

Областният управител Стефан Мирев председателства днешното заседание на Регионалния пандемичен комитет, което беше свикано поради завишения брой на заболели от грип и остри респираторни заболявания в област Пазарджик. Присъстваха директори и представители на здравни заведения в областта, ръководителите на РЗИ и РУО Пазарджик и председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в област Пазарджик – д-р Красимир Кулински.

По данни на епидемиолозите от РЗИ Пазарджик, през последната седмица /8-14 януари/ са регистрирани 181 заболели от остри респираторни заболявания, пневмониите са 34. Отчетена е заболеваемост 255.9 на 10 000 души /над 95 персентил/, което характеризира обстановката като предепидемична. Най-засегната е възрастовата група 15 – 29 г.

По данни на РУО Пазарджик към днешна дата в област Пазарджик няма затворени училища. Учебният процес е бил преустановен миналата седмица от 10 до 12 януари, поради завишен брой на заболели ученици в две училища на територията на област Пазарджик – основното училище в с. Исперихово, община Брацигово и началното училище в с. Злокучене, община Септември.

Все още не са достигнати епидемичните стойности на заболеваемост /99 персентил/, при която се обявява грипна епидемия. Поради това днес Регионалният пандемичен комитет не обяви грипна епидемия за областта. Ново заседание за обсъждане на актуалната епидемиологична обстановка ще се проведе на 18 януари /четвъртък/.

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в област Пазарджик – д-р Красимир Кулински, призова гражданите да не провеждат самолечение и да потърсят лекарска помощ, да преустановят ходенето на работа  при първи симптоми на грип. Лечението в първите 24 часа е определящо, за да няма усложнения и пневмонии.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *