Златко Златанов за пътят към приза „СПА столица на Балканите“

 Златко Златанов за пътят към приза „СПА столица на Балканите“

По повод десетата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите, направихме интервю с г-н Златко Златанов – собственик на СПА Хотел “Рич”, Председател на “Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ ,  зам. председател на БХРА, член на борда на директорите на БАХА.

Г-н Златанов, защо и как стана така, че Велинград бе обявен за СПА столица на Балканите? 

Велинград е с прекрасно разположение в Югозападните Родопи, на 130км. от летище София и на 80км. от летище Пловдив, с надморска височина между 750-830м., като е доказано, че на тази височина човешкия организъм релаксира най-добре. Имаме информация от БАН, че нашият град е с продължително слънцегреене средногодишно, което го прави един от най-слънчевите градове в България. Велинград е с най-голям дебит на вода /визирам карстов извор Клептуза/, най-много и разнообразни по състав извори на минерална вода, с най-много зелени площи около и в него. Град, в който нито едно предприятие не излъчва вредни емисии в почвата, водата или въздуха.

През 2005г. отидох при председателя на БХРА – Благой Рагин и му казах: “Боби, трябва да направим нещо за Велинград! Трябва да помислим как да го рекламираме! Града ни е прекрасен, може би с най-добрите природни дадености в цялата страна!”. А той ми отговори: “Давай идеята, каквото кажеш, това ще направим!”

Започнахме да мислим, в коя посока сме най-добри и стигнахме до извода, че нямаме конкуренти като СПА дестинация. Тогава Боби Рагин предложи на всички негови колеги и председатели на национални туристически асоциации, да организират годишни награди в национален мащаб за най-добрите в бранша. Като една от категориите беше „СПА Столица на България“. Със съвместни и неспирни усилия изготвихме страхотна презентация, с която да представим Велинград и бяхме отличени за „СПА столица на България“

През същата тази година бе създадена и БАХА / Балкански алианс на хотелските асоциации/, като за неин председател беше избран пожизнено Благой Рагин. 2007 г. аз станах член на борда на директорите на БАХА. По това време бях ангажиран с организирането на Годишни Балкански награди за най-добрите в бранша. Отне ни доста време да подберем категориите и да организираме  мероприятието. Във включващите се категории, ние се целяхме в една определена, а именно “СПА Столица на Балканите”!

Срещнахме се с Боби Рагин, за да обсъдим идеята, а той ми каза: “Тук ще ни е много трудно, членуват 12 държави! България ще изпрати своята СПА Столица да се състезава, но все пак участват 12 държави! Все пак вярвам, че Велинград заслужава и ще се справим!”.

Голяма тежест във вземането на решение коя дестинация ще грабне приза имаше г-н Гасан Аиди – Председател на световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. В това време той се намираше в Мексико, като ние изпратихме наша делегация от Управителния съвет на БХРА заедно с Боби Рагин и Дончо Таневски / Председател на туристическия бранш на Македония/на място при него. Те презентираха града ни и се опитаха да агитират г-н Аиди да даде гласовете си за Велинград. По същото време аз се срещнах на заседание в Белград с Йован Неделкович /Генерала/, Бранко Кривокапич /Председател на туристическия бранш на Сърбия/ и други. След като им направих презентацията, те казаха: “Мислим, че няма да имаш проблеми! Уникален град!”.

 

След дълго обмисляне, Управителният съвет на БАХА гласува и взе официално решение Велинград да бъде „СПА Столица на Балканите“ пожизнено! През 2008г. в гр. Сараево се проведоха Годишните награди на БАХА, като приза ми беше връчен лично от Бранко Кривокапич.

 

В същия период бях Общински съветник и разказах на всички в нашата Община какво е направил за нас Председателя на световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите г-н Гасан Аиди. Дадох предложение да го направим почетен гражданин на Велинград. Общинските съветници приеха предложението и гласуваха единодушно “ЗА”. Лятото на същата година Велинград организира тържества по случай награждаването на града ни като СПА Столица на Балканите. Бяха поканени всички деятели на туризма в България, Балканите и Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

 

Какво се промени в града за тези 10 години откакто бе обявен за СПА столица на Балканите? 

Промени се мисленето на хората, които се занимават с туризъм, мисленето на хората, които живеят в този град, както и тяхното самочувствие. Промени се разпознаваемостта на марката Велинград и качеството на предлаганите туристически услуги. Подобри се отношението и се повиши доверието на гостите в нашата туристическа дестинация Велинград. Навсякъде, където се споменава Велинград, се казва с титлата “СПА Столица на Балканите”!

В същото време настана и бум в строителството на СПА Хотели. Преди 2008г. в града имаше дванадесет хотела, а в момента тяхния брой достига 134 хотела, като петзвездни са 8 броя, четиризвездни са 14 броя, тризвездни – 22 броя, двузвездни – 20 броя и с една звезда – 70 броя, с общ брой на леглата 5480, от които високо-категорийни са с 3916 легла.

Също така има повишаване на постъпленията от туристически данък, като за 2017 г. надхвърля 650 000 лева годишно. Работещите и свързаните с туристическия бранш са около 80% от населението на града.

Заетостта на хотелите е над 50% годишно. Постепенно се смениха и туристите, които предпочитат нашия град – в положителен аспект. Промени се облика на града с изискан булевард, център и паркове.

 

Как виждате бъдещето на Велинград?

Пътя за развитие на нашия град е туризъм и съпътстващи го дейности. Град екологично чист без рудодобив. Град с дизайнерски озеленени и осветени улици, паркове и център, с осветени, озеленени и  автоматично напоявани входни артерии. Град с пречиствателна станция и нова водоснабдителна инсталация. Град с красиви пешеходни зони, велоалеи, нови паркинги, красиво боядисани сгради и безупречна чистота. Парк Клептуза да се превърне в най-красивия и поддържан парк на Европа.

Ако това се случи, а знам, че е напълно възможно с усилията на всички живеещи в града, тогава Велинград ще бъде СПА Столица на Европа, гордостта на България!

И когато всичко това се случи, след години ще се мисли и за летище обслужващо нашия град!

 

Какво пожелавате на велинградчани във връзка с честването на 10 години СПА столица на Балканите? 

Пожелавам на всички мои съграждани да бъдат много здрави и щастливи. Да се опитат да загърбят злобата и завистта, да си помагат един на друг и да не забравят, че живеят в най-прекрасния град!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *