Златко Златанов: Имаме най-добрата СПА база в Европа

 Златко Златанов: Имаме най-добрата СПА база в Европа

Със Златко Златанов се запознахме на изложението „Ваканция/СПА“, което се проведе в средата на месец февруари в Интер Експо Център в столицата. Той е председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи. Пред репортер на Economic.bg, той се съгласи да сподели какви са проблемите пред туристическия сектор и кои са най-добрите ни дестинации за СПА туризъм.  

– Кои са най-предпочитаните СПА дестинации в България?

– Това е Велинград – СПА столицата на Балканите, след това е Сандански. Зад тях се нареждат Хисаря, Кюстендил, Девин. Общо взето това са припознаваните добри дестинации.

– От кои страни най-често ни посещават?

– На първо място мога да отбележа Русия и по-точно руските евреи. Ние сме все по-доволни от тях. В последно време има много сериозно присъствие на турски туристи. След тях идват сърбите, гърците, македонците. Може би популярността на България в сферата на СПА услугите е все още недостатъчна. България се припознава от големите европейски страни като дестинация за морски и ски туризъм.

– Какви са проблемите пред развитието на СПА туризма в България и как могат да бъдат решени те?

– В България СПА туризмът няма изявени проблеми. Единственото, което е необходимо, е една голяма истинска професионална реклама. Това трябва да го направи държавата. Не се популяризираме достатъчно пред чуждите туристи. Съдя по моя опит с пътуване в топ дестинациите по света, тъй като исках да разбера защо хората ходят там, защо са готови да плащат повече за услугата. Виждам, че освен най-важното – човешкия фактор – те не могат да се докоснат до нашата СПА и леглова база. Ние имаме най-модерната СПА база в Европа. Аз се базирам на Велинград – знам какво се прави и какви перспективи има пред туризма и в Хисаря и в Сандански, всички са на световно ниво.

Човешкият фактор е най-важен в случая. Проблемът е, че на запад им плащат в пъти повече от нас и ние трябва да се замислим защо това се случва. Тук се въртим около въпроса кое е първо – яйцето или кокошката. Трябва да се замислим дали да платим първо на хората и след това да чакаме онези богати туристи, за да вдигнем цената, или обратно. Трябва да плащаме много повече пари на тези, които си заслужават, тези, които са  професионалисти. Това малко от моите колеги го разбират, защото когато видиш, че един човек е кадърен и може, трябва да му предложиш повече пари, преди той да си ги е поискал. Трябва да му дадеш поне 70% от това, което получават на запад – така няма да има текучество и хората ще си останат тук.

– Успяваме ли да представим конкурентен на европейските дестинации продукт?

– Примерно в Домикана имат претенциите, задно с Карибите, Бали, Тайланд, че това са топ дестинациите в света. Аз виждам какво правят те – но мога да кажа, че ние не изглеждаме по-зле от тях като интериор, като терапии. Истината е, че рекламата там е много голяма. Не ни достига човешкият фактор. Има много хора, които желаят да направят нещо у нас, виждат, че нещата не вървят добре и веднага започват да се ориентират навън.

– Коя е вашата любима СПА дестинация?

– Велинград. Това е град, който няма нито едно предприятие, което да излъчва вредни емисии – нито във водата, нито във въздуха, нито в почвата. Единственото, което ни трябва е по-добра инфраструктура. Дизайнерски озеленени и осветени булеварди и улици и чисти паркове.

economic.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *