Как да разпознаваме генно-модифицираните храни (ГМО) в магазина?

 Как да разпознаваме генно-модифицираните храни (ГМО) в магазина?

Когато купувате плодове и зеленчуци, можете ли да различите кои са биологични и кои ГМО?

ГМО храните са по-хубави, с по-наситени цветове, без дефекти – с перфектен външен вид. Въпреки това, дали има очевидна разлика?

Джейсън Калтон, диетолог, който е учил в Харвард и Йейл, е съавтор на книгата „Богата храна, бедна храна“, заедно със съпругата си Мира. Той подчертава опасността, съветвайки да  се придържаме към органичните, пресни продукти или тези, които се отглеждат на местно ниво, а да избягваме ГМО продукти. Запомнете, че индустриално получените мляко, месо и риба често произхождат от животни, хранени с ГМО соя и царевица.

Въпреки че ГМО продуктите не са отбелязани, семейство Калтон казват, че има един трик за разпознаване на тази храна. Потърсете цифровия стикер на продуктите, който се нарича PLU (Product Lookup Number). Ако PLU е от четири цифри, започвайки с 3 или 4, това означава, че продуктът не е ГМО, но произведен във ферма, която използва химикали и пестициди.

Ако  на етикетите има пет цифри, като първата е 9, това означава, че продуктът е органичен, създаден без химикали, пестициди, т.е. без генетични модификации. „Можете със спокойна съвест да купувате тези продукти“, казва Калтон.

Но продуктите отбелязани с петцифрен код, който започва с 8, са генетично модифицирани.

ГМО храните  са неестествено създадени

Поради факта, че ГМО продуктите са широко разпространени и обикновено не са маркирани, почти е невъзможно напълно да ги избегнете. Все пак, има някои  плодове и зеленчуци, които рядко са генетично изменени: чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, зеле, дини, гъби.

Следните продукти са с далеч по-големи шансове да бъдат ГМО: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, картофи, зелен фасул, зеле, портокали, царевица, тиквички, череша и люти чушки.

  • ГМО плодовете и зеленчуците са предимно по-хубави, кръгли, блестящи, продуктите са с еднакъв размер, лъскави, с ярки цветове, без повреди и без ни най-малко скапаност.
  • В природата зеленчуците и плодовете са  различни, също както всички не сме еднакво високи, дебели или слаби.
  • Съветваме ви да купувате плодове и зеленчуци с неправилна форма, които изглеждат дори грозни.
  • Много е важно плодовете и зеленчуците да са с различни цветове и форми. Не е страшно, ако зеленчуците и плодовете  някъде имат малко загнило, защото това означава, че са естествени.
  • На рафтовете, където се намират такива плодове и зеленчуци, шансовете да има ГМО продукти са малки.
  • Пренебрегвайте хубаво опакованите продукти. Всъщност рентабилността на ГМО продуктите позволява на производителите да харчат повече пари за хубави опаковки.
  • Информирайте се в интернет във връзка с това кои страни отглеждат ГМО.
  • Ако даден продукт с произход от страната, която произвежда ГМО, големи са шансовете продуктът да е също ГМО.

Страни, които са забранили вноса и производството на ГМО са Франция, Швейцария и Унгария.

Големите производители на ГМО са: САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия, която дори прави и ГМО памук.

Опитайте се да не консумирате каквито и да било  ГМО храни.

В повечето от случаите това е месото от животни, които са хранени с ГМО храни или популярни закуски или чипсове, защото големите компании повече държат суровините да бъдат с еднакъв размер и състав.

Генетично модифицирани храни са много евтини, а здравословната храна обикновено е доста скъпа и затова често е недостъпна за бедната част от населението.

Старо правило за грижа  за здравето е консумацията на сезонни плодове и зеленчуци.

Ако в магазина се намират зеленчуци или плодове, които не са в сезон, те често са внесени (трябва да се обърне внимание от коя страна идва продуктът) или са расли в оранжерии с използването на подобрители на растежа и пестициди.

Почти 92% от соята в света е ГМО

Според данните на ИСААА и Европейския съюз от 2007 г. световното производство на соя е било 58.6% генетично модифицирана (ГМО), през 2010 г. е възлизало на 80%, а
днес 92% от общото световно производство на соя е ГМО. Този факт е доста красноречив. Много са малки шансовете,  точно вие да се натъкнете на тези 8% соя, която не е ГМО.

Вижте във видеото експеримент, в който няколко хора тестват храната без да знаят дали тя е ГМО или естествена. Те оценяват продуктите, които са опитали и вижте дали са забелязали дали става дума за ГМО или не.

/e-zdravey.com/

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *