Кметът на Община Ракитово спря корупционни практики на бивше ръководство

 Кметът на Община Ракитово спря корупционни практики на бивше ръководство

Община Ракитово още търпи вреди от дела, свързани с бившия кмет Еленкова

В началото на месец април ви информирахме, че срещу Община Ракитово са заведени 6 броя изпълнителни дела по описа на ЧСИ Величко Апостолов. След подадени възражения от общината, състави на Районен съд – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив приеха за основателни възраженията и беше спряно изпълнението по делата.

Сагата продължи от месец април до момента, като през това време съдебните изпълнители се смениха два пъти. Благодарение на усилията на г-н Костадин Холянов за момента няма да бъдат отклонени средства в полза на взискателя – дружествата „Абнер Комюникейшън” ЕООД и „Омега Гранд” ЕООД. Така на гражданите на общината бяха спестени приблизително 1 160 000лв.

Причина за образуване на делата са подписани от бившия кмет Еленкова 6 броя записи на заповеди. Фрапантното в случая е, че записите на заповеди касаят правоотношения между търговски дружества – „КИССИК консулт“ ЕООД, „Абнер Комюникейшън“ и „Омега Гранд“ ЕООД. Община Ракитово чрез кмета Еленкова е станала авал /поръчител/, без да има каквото и да е правно основание за това и без решение на Общински съвет. Реално, бившата кметица е задължила едностранно общината да заплати сумите по записите за заповед, без да има договорни отношения с тези фирми. Във връзка с това деяние в Окръжна прокуратура – Пловдив е образувана прокурорска преписка № 5829/2017 г. на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Отделно, поради сключени 2 договора от Еленкова за ремонт на Градска баня – Ракитово с „КСИССИК консулт“ ЕООД община Ракитово беше ответник по арбитражни дела.

Поводът за образуването на двете дела са претенции от страна на ищеца „КИССИК КОНСУЛТ” ЕООД, в размер на близо 800 000 лева, по два договора за СМР както следва: „Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градската баня в град Ракитово” и „Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градската баня в град Ракитово”. Клаузите в двата договора са скандални. Според тях общината се задължава да плати на фирмата авансово 30-35 % в 40-50-дневен срок от договарянето. В противен случай й дължи всичките пари за ремонта плюс 20% за лихви и неустойки и то (!) без да се ремонтира каквото и да било.

Касае се за  класическа схема за източване на общински пари чрез фиктивни договори, тъй като е установено, че за тези ремонти не са провеждани процедури за възлагане на обществени поръчки и договорите не са вписани в регистрите на общината, нито пък ги има заведени в деловодството. Не са издавани фактури и не са осчетоводявани разходите по количествено-стойностните сметки.

И в двата договора, които са подправени, липсват подписи  на главния счетоводител, а в допълнителното заключение на техническата експертиза на документи вещото лице установява, че печатът и щемпелът, поставени под договора, не са идентични с ползваните от общината в посочения период. Общината печели посочените дела, поради политиката на кмета К.Холянов да ограничи злоупотребите, допускани през годините, до нула.

Община Ракитово спечели и още 2 дела от заведените във Върховния касационен съд от общо 4. Двете дела са свързани отново с фирмаКИССИК КОНСУЛТ“ООД-Пловдив. Върховният касационен съд е уважил подадената от Община Ракитово искова молба и е отменено решението по  в.а.д.110/2014 г., с което общината бе осъдена да заплати приблизително 38 000 лв., представляващи неустойка за дължими суми по споразумение и направени от фирмата разноски по арбитражно производство. Община Ракитово е завела изпълнителни дела за възстановяване на сумите. По второто дело ВКС също отменя решението на Международния арбитражен съд при Сдружение“ Алианс за правно взаимодействие“- в.а.д.№ 111 /2014 г. и внесената от Община Ракитово гаранция от 34 570 лв. е възстановена на Община Ракитово.

На трето място, в Окръжен съд-Пазарджик се води наказателно дело от общ характер против Еленкова № 90/2016 г. за длъжностно престъпление, по което Община Ракитово е предявила граждански иск за вредите, които общината е претърпяла.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *