Костандовска сватба и армънски носии впечатлиха японци

На 11 август група от 30 любители на българския фолклор от страната на изгряващото слънце Япония веднага след Националния фолклорен фестивал в Копривщица посетиха читалището в Костандово. Техен водач бе народната певица Илияна Божанова.

Ансамбълът за изворен фолклор ”Бояна” с главен художествен ръководител Митко Карабельов показа красотата на своите носии и чудесните гласове на ансамбъл “Бояна”, които пресъздадоха автентичния обичай “Костандовска сватба” и местни песни и хора, характерни за Чепинското корито. Към колорита на българския фолклор армънската група “Кънтику носту” под ръководството на Никола Янев-Чоли прибави неповторимото звучене на армънските песни с характерния пряпорец.
Японците снимаха като за световно със своите апарати и камери, за да съхранят живото българско наследство, красотата на българските ритми и багри. Гостите бяха изключително впечатлени от армънската булченска носия и щастливи да получат като дар от домакините от костандовското читалище нашенски сватбарски кърпи.
А вечерта по покана на сестри Бисерови част от ансамбъл “Бояна” пя и за туристи от Гърция и в ресторант във Велинград.
Пламен Киселов, секретар читалище ”Просвета-1919"