Лебанов ще плаща заради “Еко Титан”

 Лебанов ще плаща заради “Еко Титан”

Пороци на някои от актовете го спасяват

ВЕЛИНГРАД. Бившият кмет Иван Лебанов ще плаща 1000 лева глоба, наложена му в качеството на физическо лице от Агенцията за държавна финансова инспекция още по времето на кметуването му. Това реши състав на Районния съд и потвърди на първа инстанция санкцията, а решението не е окончателно. По други две глоби от по 1000 лева, обжалвани от Лебанов, наказателните постановления сега бяха отменени.

Първото постановление е за това, че към 1 юли 2015 г., в качеството си на кмет Лебанов не е упражнил контрол преди сключването на договор №662/01.07.2015г., с който е поел задължение да плати от бюджета на общината за срок от 3 години в размер на 336 714 лв. с ДДС. Припомняме, че договорът бе за депониране и обезвреждане на твърди битови отпадъци, поддръжка на депата на територията на общината, третиране на отпадъците и денонощна охрана на депата за недопускане на външни лица и животни

Едното от отменените постановления пък е за това, че тогавашният кмет подписал три фактури на обща стойност 100 600.02 лв. през май, юли и септември 2014 г., в резултат на което общината натрупала нови задължения за разходи за поддържане на зелените площи и озеленяване в общ размер на 314 009.17 лв., които не са предвидени в годишния бюджет за 2014 г., а Общинският съвет не е дал съгласие за това. Съдът го отмени, защото на акта не е посочена датата на нарушението и е сбърканата буквата на нарушението. Липса на дата опорочи и постановлението по третото дело. По него тогавашният кмет е глобен за две  фактури за 45 730 лева, в резултат на което към края на 2015 г. са натрупани нови задължения за разходи за поддържане на зелените площи и озеленяване от 213 396 лева, непредвидени в бюджета.

Да припомним, че през април тази година АДФИ обяви доклада си от 5 декември 2016 г., който установи вреди в размер на 1 050 197 лева покрай анексите с „Еко Титан”, по договора са сметопочистване от 16.02.2009 г. От агенцията заявиха, че броят на установените нарушения е 29, а съставените актове са 13 (бяха констатирани и нарушения за съставяне на още 16 акта, чийто срок обаче е изтекъл). Осем обществени поръчки за близо 3,3 милиона лева пък са проведени неправомерно от общината, констатираха финансовите ревизори.

Прокуратурата се сезира, макар и малко късничко. Впрочем преди три години Окръжната прокуратура в Пазарджик разследва сключването на договора с “Еко-Титан” и в края на юни 2012-а прекрати разследването (то започна през август 2009-а). В брой 33 на „Знаме” от тази година в статията „Лебанов пре-л-еба велинградчани” писахме, че още през 2011 г. прокурор Асен Василев от държавното обвинение в курорта е образувал осем преписки за източването на пари от общината от “Еко-Титан”. И е установил, че на година под формата на анекси изтичат между милион и половина и два. При положение, че основният договор е подписан за 1 409 910 лева годишно, а допреди идването на “Еко-Титан” общинското дружество “Стройком” вършело работа за около 700 хиляди лева годишно. Според договора с “Еко-Титан”, сумата се индексира с официалния инфлационен индекс, при рязко покачване на минималната работна заплата, промяна на валутния курс или бедствия, а страните по договора се задължават да спазват решенията на Общинския съвет във връзка с размера на такса смет и план-сметката за разходите.

Тогава Иван Лебанов опонира на съветници, че това е най-ниската оферта в цяла България. Никой обаче не е зърнал индексационната еквилибристика, довела до натрупването на над 8 милиона лева от 2011 до 2015 година само от допълнителни дейности на “Еко-Титан”. Медиите и общинските съветници така и не видяха договора за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата (сключеният през февруари 2009-а договор бе публикуван на сайта на общината в началото на юли 2012-а след известни усилия на общинските съветници да бъде огласен – но без дейностите по поддръжка на депото за твърди битови отпадъци, чиито клаузи останаха в тайна).

Върбан ВИЧЕВ – zname.info

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *