“Лепеница” посрещна първите гости, чака още много

Километър след изхода на пътя Велинград – Сърница нова табелка гордо сочи: “Пещера “Лепеница” – 6 километра”. Най-големите дупки по стария път към Лепеница са запълнени с чакъл, а последните 2.2 километра пътят е горски, но храсталаците са надлежно почистени и достъпът на туристите е осигурен – и пеша, и с автомобил.

На 11 септември пещера “Лепеница” отново отвори врата и посрещна първите туристи – точно 5 десетилетия след официалното й затваряне през 1960 година. Интересът към събитието беше много голям, въпреки ситния и студен дъжд на място дойдоха любители на туризма – с велосипеди, с деца, с каски и с чадъри.
Внушителен бе броят и рангът на официалните гости: зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, депутатите от ГЕРБ Гинче Караминова и Ангел Даскалов, областният управител д-р Дончо Баксанов и заместничката му Ваня Минкова, началникът на Регионалния инспекторат на МОНМ Йордан Чалъков. В ролята на домакини бяха кметовете на Ракитово Емилия Еленкова и на Велинград Иван Лебанов. Присъстваха заместник-кметовете на двете общини и символичен брой общински съветници. Тук бяха основните “виновници” за отварянето на пещерата – хората от сдружение “Суткя” с председател Свилен Топчиев, който бе основният гид на първите посетители на “Лепеница”. Включи се активно и Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград с председател Златко Златанов, помагаха и от Туристическо дружество “Юндола 1919” начело с председателя Борис Голомехов.
Г-н Иво Маринов нарече събитието хубав повод и доказателство, че когато институциите, местната власт и бизнеса работят заедно, се случват добри неща. От името на Министерството на икономиката и туризма той обеща, че ще помагат за развитието на пещерата, защото това е шанс за развитие на алтернативен туризъм и целогодишни посещения на туристи, включително от чужбина, във Велинград и Ракитово. Заместник-министърът специално благодари на всички, които са работили за отварянето на пещерата “Лепеница”.
Нова страница в развитието на двете общини след 50 години забвение – такава бе оценката на областния управител д-р Баксанов. Той посочи изключително кратките срокове, в които откриването на пещерата става факт: през февруари 2010 г. министърът на околната среда Нона Караджова е подписала заповед за отваряне на първите 600 метра, през март се проведе първата голяма работна среща в община Ракитово, а на 11 септември се прерязва лентата на стария-нов туристически обект.
Велинградският кмет Иван Лебанов видя в това поредно потвърждение на максимата “Съединението прави силата”. Специалните му благодарности бяха към кметицата на Ракитово Емилия Еленкова, като г-н Лебанов припомни, че началото на идеята за отваряне на “Лепеница” са сложили заедно с нейния баща – покойния ракитовски кмет Ангел Говедарски. “Въпреки че пещерата е на територията на община Ракитово, ние сме най-доволни, защото тя е най-близко до Велинград”, каза кметът Лебанов.
Г-жа Емилия Еленкова се върна към първите създатели на пещерното дружество в Ракитово преди 80 години, към първите проучвания и картирането на пещрата, към първите посещения в нея през 1925 г. Сегашната цел е пещерата да запази в максимална степен естествените си условия, а човешкото въздействие да остане минимално. Нека у туристите да остане усещането, че те са първите посетители в “Лепеница”, пожела г-жа Еленкова и благодари на зам.-министър Иво Маринов, Областна управа, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и Сдружение “Суткя”.
След прерязването на лентата дойде ред на най-интересната част – влизането в самата пещера. Районът около пещерата дни преди това бе почистен, поставена е мрежа на водо-охранителната зона, има импровизирани стълби до височината, където е входът на “Лепепница”. Специално за откриването вътре в пещерата бяха запалени свещи, тъй като тя не е осветена. Първи гост на “Лепеница” беше зам.-министър Иво Маринов, който разгледа голяма част от пещерата. Част от хората се отказаха още в първите метри, тъй като веднага след входа следва нисък участък, който изисква екипировка или поне задължителна каска. Занапред посещенията в “Лепеница” ще са само организирани и с водач-пещерняк, тъй като достъпните 600 метра от пещерата ще останат неосветени и минимално обезопасени.
Като награда за смелостта на първите “пещерняци”, в подножието на “Лепеница” бе поднесена щедра почерпка и дори лошото време не успя да попречи на празничното настроение. С официалното откриване обаче работата не свършва, а трябва да продължи, за да стане “Лепеница” една от емблемите на алтернативния туризъм в Чепинско.
Елена Баева