Магията на ретро автомобилите

Ретро автомобилите имат своя собствена магия – те имат история и класа, те са знак за отминали времена и за любовта на своите собственици. Тази магия кара дори хората, неизкушени от двигатели и скорости, да спрат и да обърнат поглед подир някоя стара кола или подир навъртял години мотор. Същата магия привлече стотици велинградчани и гости на града на 19 септември на площадите в Каменица и Лъджене, за да видят 60-те стари МПС, който участваха в Петото ретро рали “Родопи”.
Всяка година пловдивският клуб на любителите на ретро автомобили, който е най-големият в България, избира различен маршрут за ралито и така през 2010 г. се озова във Велинград – не без горещото съдействие на двама запалени по ретро машините велинградчани като отец Антон Добрев и Никола Манев.
Колоната с ретро автомобили пристигна във Велинград вечерта на 18 септември, която бе посветена на дълги разговори около маса. Сутринта на 19 септември, неделя, на площада пред църквата в Каменица отец Антон направи водосвет и поръси със светена вода автомобилите и моторите на всички участници в ретро парада. Шествието им по централния булевард “Съединение” до центъра предизвика голям интерес и много настроение сред хората. А на площад “Н. Гяуров” стана истинско стълпотворение от любопитни да видят и да се снимат със старите машини.
60-те ретро автомобила и мотора показаха огромното разнообразие от марки и модели от средата на ХХ век (условието за участие в ретро парада е моделът да е спрян от производство преди най-малко 30 години): от “Мерцедес Бенц 180” до “Трабант”, от родното “Булгаррено” до сякаш излезлия от филмите на Луи дьо Фюнес “Ситроен 2CV”, от мащабния “Форд Гранада” до още по-едрогабаритните “Победа и “Волга”, от моторите с кош, спомен от Втората световна война до също останалите в миналото модели на “MG”, “Рено Дофин” и “Порше 912”.
“Не е важна марката, а как е подготвен автомобилът. Отношението към автомобила е като наркотик.”, каза главният организатор Дончо Дончев, а потвърждение за думите му бе отличното състояние на ретро автомобилите, което предизвика и уважението на публиката.
Участниците в ретро ралито бяха привествани от кмета Иван Лебанов, според когото това е чудесна инициатива, нов начин за забавление на велинградчани и гостите на курорта и затова общината ще продължи партньорството си с пловдивския клуб.
Организаторите определиха три награди за най-добре подготвените МПС, които бяха връчени от кмета Лебанов и зам.-кметовете В. Цветанова и Г. Янчев. Трето място спечели велинградчанинът Никола Манев с мотоциклет “BMW R 35” от 1950 г. На второ място се нареди докараният от Германия “Трабант 601 S De luxe” на Орлин Първанов, за който зрителите шеговито коментираха, че има “Мерцедес 600”, но “Трабант”-ът е 601. Първа награда от петото ретро рали спечели “Порше 912-32” на Димитър Димитров, който благодари за оценката за положения труд за поддържането на автомобилите и за домакинството на Велинград.
Велинградският кмет и Пловдивският ретро клуб си размениха плакети за спомен от събитието, а общинското ръководство получи и бутилки вино от изба “Тодоров” в Брестовица, която спонсорира ретро ралито.
Отзивите от събитието, което протече при отлична организация, също са отлични. Велинградчани са единодушни, че искат още такива атракции, които показват, че градът живее и извън активния туристически сезон.
Елена Баева

velingradnews

Свързана публикации