Манолова внесе закон по референдума на Слави

 Манолова внесе закон по референдума на Слави
Промени в Изборния кодекс, регламентиращи въвеждането на мажоритарни избори за народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, внесе в парламента омбудсманът Мая Манолова. Предложението отразява резултатите от инициирания от Слави Трифонов референдум, който се проведе едновременно с първия тур на президентските избори на 6 ноември. Манолова внесе законопроекта заедно със сценаристи от екипа на Слави и привърженици на идеята за мажоритарен вот като социоложката Мира Радева.
Проектът предвижда страната да се раздели на 231 едномандатни избирателни райони и 9 в чужбина. При избор за Велико народно събрание районите в страната за 385, а в чужбина. Районирането на страната ще бъде указано в специално приложение на закона.
Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район. За избран ще се смята този, който е получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, се провежда балотаж – не по-късно от 7 дни след първия тур. При равен брой гласове няма избран народен представител и президентът по предложение на Централната избирателна комисия насрочва частичен избор.
Според проекта право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели в съответния изборен район най-малко през последните 6 месеца.
Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори.
„Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, аз смятам, че той е задължителен и за институциите, и за политиците. Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на референдума“, каза Манолова.
Тя допълни, че е използвала идеи и предложения на независими експерти, а за районирането в чужбина са се включили представители на наши сънародници зад граница.
От „Шоуто на Слави“ предупредиха народните представители, че ако не приемат едно към едно исканията им, ще има протести.
standartnews.com

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *