Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

 Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Само от болежката зависи дали тя ще се пие или ще поливате кожата си с нея. Единственото, което трябва да се знае е коя вода какво лекува.

Съставът на минералната вода в България може да ни помогне да се отървем от излишните килограми, но в същото време и за да зарасне по-бързо счупена кост. Лекарите съветват да се пие на малки глътки, за да не предизвикаме обратен ефект.

Банкя

Градът е разположен в красива котловина в подножието на северните склонове на Люлин планина, едва на 17 км от София, той е обявен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, с температура на водата 36,5° С–37° С и общ дебит 24 л/сек. Всички тези хидротермални води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества.

Какво лекува минералната вода в Банкя?

Подходящи са за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград

Градът е разположен е в Западните Родопи на височина 750 м, в живописната долина на р. Чепинска и отстои на 81 км от Пловдив и на 196 км от Смолян. Температурата на минералните извори е между 28–86° С. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, с общ дебит 170 л/сек, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Водите са с хидрокарбонатни и силициеви съставки, сяра и сероводород, а също и с благородния газ радон.

Какво лекува минералната вода във Велинград?

Курортът е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания.

Девин

В централната част на Родопите е разположен балнеолечебният курорт Девин. Минералните води са от няколко извора с голям дебит, разкрити чрез дълбоки сондажи. Температурата им е от 16° С до 72° С. Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Какво лекува минералната вода в Девин?

Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Момин проход

Климатичен и балнеологичен курорт, разположен в югозападните разклонения на Средна гора. Намира се на 73 км от София и на 83 км от Пловдив. От незапомнени времена градът се слави с минералните си извори, познати още по времето на Римската империя. Сега минералната вода от 9 извора, с температура 56° С, е събрана в един водосборен басейн. Водата на Момин проход е втора по радиоактивност след тази на лечебния курорт Нареченски бани, трета в Европа и двадесет и пета в света.

Какво лекува минералната вода в Момин проход?

Курортът е специализиран за лечение на хронични неспецифични заболявания на дихателната система, заболявания на централната и периферната нервна система, дегенеративни ставни, кожни и чревни заболявания. Добри резултати дава и лечението на постполиомелитни състояния при децата.

Павел баня

Курортът е разположен сред живописната Розова долина, на 18 км западно от Казанлък. Павел баня дължи своята известност най-вече на термоминералните си води, които са били използвани за лечение още в древността. От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води, с аналогична физико-химична характеристика – температура от 50° С до 61° С и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 л в денонощие. Всички води са с ниска минерализация (0.650–0.671 г/л), хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7.6), с ниска водна твърдост (1.7 немски градуса, т.е меки води}. Същевременно те са леко радонови, силициеви и умерено до силно флуорни. Има два хидротермални източника с нерадонова минерална вода и един с по-ниска температура на водата – 31° С. Всички води са бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, макар и с лек мирис на сероводород, поради наличието на сулфиди (3 г/л).

Какво лекува минералната вода в Павел баня?

Заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански

Международно известен климатичен и балнеолечебен курорт, разположен в долината на р. Санданска Бистрица, в подножието на югозападните склонове на Пир. На територията на Община Сандански има 6 минерални извора. Минералните води са хидрокарбонатно-силициева, сулфатно-натриева и флуорна. Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Какво лекува минералната вода в Сандански?
Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Сапарева баня

Балнеолечебен курорт, разположен в живописна котловина между планините Рила и Верила, по левия бряг на р. Джерман. Сапарева баня се гордее както със своята много студена и чиста планинска вода за пиене, така и с уникалната си минерална вода, която е една от най-горещите в Европа – с температура от 103° С. В центъра на Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите.

Какво лекува минералната вода в Сапарева баня?

Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Хисаря

Международно известен балнеолечебен курорт, разположен в южните склонове на Същинска Средна гора. Намира се на 42 км от Пловдив. В Хисар е поставено началото на организираното балнеолечение в страната. Има 22 минерални извора – 16 естествени и 6 чрез дълбоко сондиране, с температура от 37° С до 51° С и общ дебит 4000 л/сек. Водата е слабоминерализирана – 0,257 г/л, хидрокарбонатно-сулфатна, хлорна и натриева, флуорно-силициева, алкална. С висока стойност на рН – 9, без цвят и мирис, с приятен вкус.

Какво лекува минералната вода в Хисаря?

Минералната вода на Хисар може да се ползва като трапезна и за профилактика на: стомашно-чревни заболявания; бъбречно-каменна болест и бъбречно-урологични заболявания; жлъчно-каменна болест; заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични заболявания; стоматологични заболявания и профилактика на зъбния кариес, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати.

Източник: Gotino

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *