Над 1400 изпълнители и състави се събраха на фолклорния фестивал в Костандово

 Над 1400 изпълнители и състави се събраха на фолклорния фестивал в Костандово

С химна на България и химна на Родопите бе открит 24-ият национален фолклорен фестивал“ Костандово, 2019“. В продължение на 3 дни звънките гласове ще огласят околностите на нашия китен град, а фестивалът е повод да се върнем към корените си и да покажем, че сме сплотен и талантлив народ. Това каза в приветствието си към жители и гости кметът на град Костандово Валентин Вигнев.

Той подчерта, че трябва да съхраняваме традициите и народното творчество и да ги предаваме на поколенията. „ Костандово има бъдеще, а фолклорният фестивал доказва, че България я има“, заяви в поздрава си и кметът на община Ракитово Костадин Холянов. Той изтъкна, че няма по-велика магия от народното творчество и наш дълг е да съхраняваме българския фолклор, завещан ни от нашите деди. Усилията ни са насочени към решаване на проблемите на нашия край и нека множим направеното, каза кметът на община Ракитово. Народният представител от ДПС Сергей Кичиков каза, че фестивалът в Костандово е празник на таланта и духа, не непресъхващия стремеж на човека към съвършенство. Той похвали самодейците от Костандово, че имат принос и заслуга за популяризиране на певческото изкуство и им пожела да предават на поколенията безценната съкровищница на родния фолклор.

Сред официалните гости на фестивала бяха и председателят на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова, кметът на село Дорково Николай Ковачев, общински съветници, зам.-кметът Цанко Молов, председателят на ОбС-Велинград Али Мареков, зам.-кметът на Велинград Исмаил Моллов, областният председател на ДПС Юмер Хамза, общинският председател на ДПС Момчил Арнаудов и други. Бяха получени поздравителни адреси от г-жа Искра Михайлова, депутат в Европейския парламент от Групата на Алианса и на либералите и демократите за Европа и от областния управител на Пазарджик Стефан Мирев.


Жители и гости на китното родопско градче имаха възможност в продължение на 3 дни да се насладят на музиката и изпълненията на певци и състави от цялата страна -Варна, Сандански, Силистра, Сливен, Благоевград, Димитровград, София, Симеоновград, от област Пазарджик участваха състави от Велинград, Стрелча, Панагюрище и други.Фестивалът бе открит в петък вечерта на площада в Костандово с изпълнения на фолклорната група“ Мега Фолк“ със солист Тинка Бошнакова. В събота свири оркестър “Джони Бенд“, а в неделя – Виевската фолклорна група.Фестивалът се провежда от 12 години и е под егидата на Министерство на културата, а организатори са Община Ракитово, кметство град Костандово и Народно читалище “Просвета-1919“ в градчето.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *