На 27 септември Екологичния експертен съвет към РИОСВ решава за волфрамовата мина

 На 27 септември Екологичния експертен съвет към РИОСВ решава за волфрамовата мина

На 27 септември (сряда) предстои изключително важно за бъдещето на Велинград и региона заседание на Екологичния експертен съвет (ЕЕС) към Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пазарджик. ЕЕС ще обсъжда издаване на решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение за добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”, чийто възложител е пловдивската фирма „РЕСУРС-1” АД. Заседанието ще се състои от 11:00 часа в сградата на РИОСВ в Пазарджик.


Заседанието ще се проведе с участието на експерти на РИОСВ – Пазарджик, които са включени в постоянния състав на Екологичния експертен съвет. Участие ще вземат и допълнителни членове към основния състав на ЕЕС: д-р Костадин Коев – кмет на община Велинград, Салих Узунов – кмет на с. Кръстава, инж. Георги Семерджиев – Басейнова дирекция ИБР – Пловдив, Вангелия Иванова – Басейнова дирекция ЗБР – Благоевград, инж. Петя Попова – РЗИ – Пазарджик, Стоян Траянов – Областна дирекция „Земеделие”- Пазарджик, инж. Владимир Влахов – РДГ – Пазарджик, инж. Руслан Райчев – РО НСК – Пазарджик, доц. Боян Боянов – представител на НПО Регионално екологично сдружение „Марица 2004“ и Андрей Ковачев – представител на НПО Сдружение за дива природа „Балкани“.


До провеждането на ЕЕС се стигна, след като през 2016 г. година РИОСВ – Пазарджик спря процедурата по ОВОС, но през юни 2017 г. тя бе рестартирана с решение на Върховния административен съд. Експертният съвет ще трябва да се произнесе по допълнителния доклад по ОВОС, който бе поискан от концесионера “Ресурс-1” през 2015 г. В същото време има и нови обстоятелства: заповед на Басейнова дирекция – Пловдив за учредяване на санитарно-охранителни зони за питейна вода, които попадат в концесионната площ. Предстои да видим дали и по какъв начин експертите ще отчетат тези нови обстоятелства, които са пряко свързани със здравето на хората и опазването на природата.


Община Велинград ще участва в ЕЕС с ясна позиция, която вече е многократно обявена: категорично “не” на концесията и на рудодобива във Велинград и региона.

Очаква се на 27 септември в Пазарджик позиция да заявят и граждански организации.

вестник Темпо

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *