Не откриха кой опушва Велинград

 Не откриха кой опушва Велинград

При проверките не е установено използване на забранени горива

Проверки на екоинспекцията не са открили къде е причината за замърсяването на въздуха във Велинград, научи „Пазарджишка Марица“. Инспектори са посетили 4 обекта в кв. „Лъджене“ с действащи горивни инсталации. Не е установено за отопление да се ползват непозволени горива – остатъци от производството като дунапрен и ПДЧ или автомобилни гуми. В печките е имало само донбаски въглища, съобщават от РИОСВ.

В средата на януари велинградчани сезираха екоинспекцията, разтревожени от честото обгазяване на града от комини на цехове в индустриалната зона. В РИОСВ и РЗИ беше внесена и петиция с настояване двете ведомства да правят редовни и внезапни проверки и замервания за чистотата на въздуха, а резултатите да са общодостъпни.

От Екоинспекцията поясняват, че тези измервания се правят по график от Изпълнителната агенция по околна среда. Предложенията за включване в него на дадена община се правят от РИОСВ, а от ведомството се ангажират да предложат и Велинград, тъй като графиците за тази година още не са утвърдени и има възможност за допълване. От писмото става ясно още, че само 4 общини в региона имат програми за качеството на атмосферния въздух – Пазарджик, Панагюрище, Пещера и Велинград. В СПА столицата програмата е за периода 2016-2019 г.

Инициаторите на подписката са разочаровани, че от РЗИ формално ги препращат към Екоинспекцията, но са пропуснали да отговорят на единствения въпрос в техен ресор: колко са развилите белодробни заболявания жители на Велинград на годишна база.

marica.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *