Нова електронна система ще замени винетките

 Нова електронна система ще замени винетките

Очаква се с новия софтуер да се въведат и електронни табели

Нова електронна система ще замени винетките. Идеята  е това да се случи  от началото на 2017 година.  Новите специални електронни устройства върху колите и по магистралите ще отчитат изминатите от нас километри и всеки ще плаща точно толкова, колкото километри е изминал. За тежкотоварните автомобили, пък ще бъдат въведени, така наречените „тол такси”.

Как точно ще работи новата система ще стане ясно до края на октомври. Засега е ясно, че новият модел за събиране на пътни такси ще е по-справедлив и който пътува повече, ще плаща повече.

„Който най-много руши пътищата, трябва да плаща повече и за това сменяме напълно системата  на принципа:  „който пътува  – трябва да плаща за изминато разстояние”, заяви в петък регионалният министър Лиляна Павлова.  Отчитането ще става по електронен път.Плащането също ще бъде електронно. Системата е добре позната в Европа и на шофьорите у нас.

Със събирането на повече пари от пътни такси ще има и повече пари за строителство на пътища. Основен приоритет сега е магистрала „Хемус“. Към момента приходите от винетки са 200 милиона лева средногодишно при необходими 600 милиона лева.

Очаква се с новия софтуер да се въведат и електронни табели, които ще указват пътната обстановка и ще предупреждават шофьорите за катастрофи и ремонти.

 

 

trafficnews.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *