Обещано от Борисов: Даваме пари за ин витро без лимит!

 Обещано от Борисов: Даваме пари за ин витро без лимит!

Държавата ще осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури за зачеване по лекарска препоръка.

„Колкото лекарите преценят, че е съобразно и ефективно и щади и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят – 3, 4, 5, 6, колкото преценят“, съобщи лично премиерът Бойко Борисов пред журналисти в МС.

„Многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание, извинявам се, че със седем дни сме закъснели. Трябваше не само да се осигурят парите, а и съответният инструмент това да се случи“, разясни той.

За миналата година държавата е заделила в бюджета около 12 млн. лева за асистирана репродукция, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

„Тази година ресурсът е същият, но на практика лимит на финансирането няма да има. За догодина постановката ще бъде подобна“, добави Горанов.

Фондът за асистирана репродукция ще заработи по-бързо и одобрението ще е в рамките на 5-6 месеца, съобщи д-р Георги Стаменов.

„Предложихме да има 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж“, допълни той.

По думите му по този начин България става сред трите европейски държави, които обръщат най-сериозно внимание на процедурата.

Фондът за асистирана репродукция ще може да финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания.

„Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност“, заяви лекарят.

Мария Янева, председател на Асоциация „Искам бебе“, каза, че взетото решение е изцяло в подкрепа на пациентите и ще реши демографския проблем у нас.

На въпрос за исканията за повече средства от майки на деца с увреждания, Владислав Горанов каза, че темата се дискутира активно със социалния министър и „вероятно ще има решение“.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *