Община Велинград подготвя оздравителен план заради милионите задължения наследство

 Община Велинград подготвя оздравителен план заради милионите задължения наследство

В Държавен вестник бяха обнародвани измененията на Закона за публичните финанси, с които се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини. Според анализи, извършени от Министерството на финансите /МФ/, 36 общини в страната се нуждаят от такава процедура

За съжаление, Велинград е една общините с огромни финансови задължения според доклада, изготвен от Министерството на финансите. Натрупаните милиони дългове по време на предишните два мандата на Иван Лебанов е причината Велинград да попадне в негативната класация на МФ.

МФ оценява финансовото състояние на общините по 6 обобщени критерии. Общини, които отговарят на три и повече от тях, подлежат на финансово оздравяване. Община Велинград отговаря на 3 от критериите:

– разходи по бюджета, надвишаващи 15% от отчетените разходи през последните 4 години – 50.5%;

-общини с наличие в края на 2015 г. на просрочени задължения, надхвърлящи 5% от отчетените през последната година разходи – Велинград е на трето място в страната с 44%;

– общини, в които равнището на събираемост на данъците за МПС и недвижимо имущество е под средното за страната – събираемостта в община Велинград е 64% при средна за страната 65.9%.

Процедурата по финансово оздравяване е дълга и преминава през различни етапи, един от които е съставяне на оздравителен план, който се приема от Общинския съвет. По тази причина Община Велинград ще изготви оздравителен план, който ще бъде внесен на сесия на Общински съвет за разглеждане и обсъждане. При съответните изисквания в 10 дневен срок трябва да се открие процедура за финансово оздравяване. По закон срока за изготвяне на оздравителния план трябва да бъде не по-дълъг от 1 месец.
Стратегията на кмета на Община Велинград, д-р Костадин Коев, при изготвяне на плана  е да се повишат приходите на общината чрез реално отчитане и събиране на туристическите такси и данъци, да се създадат необходимите възможности за разсрочени плащания чрез допълнителни разговори с кредиторите и да се намалят текущите разходи на администрацията.

Като част от оздравителният план, който ще бъде представен от Община Велинград, вече отчитат повишаването /макар и минимално/ на местните данъци и такси. Друга мярка, която ще доведе до допълнителни  приходи в общинската хазна са промените в нормативната база на общинско ниво. Разчетите от страна на финасовия екип начело със зам-кмета Атанас Палигоров показват, че завишеният контрол и по високата събираемост на местните данъци и такси са гаранция за по-добра приходна част като част от оздравителната програма. Не на последно място от общината споделят, че ефектът от развалянето на неизгодни договори, които са били подписани при предишното управление в дългосрочен план ще подобрят финансовата рамка.

Кметът Костадин Коев отдавна приветства една такава промяна в закона за публичните финанси, която според него е гаранция за реална помощ от страна на правителството за справяне с лошото наследство от предишното управление.

Според него необходимостта от финансово оздравяване на общината е израз на усилията за ограничаване на негативните ефекти върху бюджетната позиция и върху местната общност, като се предлагат възможности за реализиране на допълнителни мерки в приходите и разходите при съобразяване с рисковете за увеличаване на просрочените задължения.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *