Общински съвет- Велинград приключва за тази година

 Общински съвет- Велинград приключва за тази година

Общински съвет Велинград проведе редовно заседание на 17 декември 2015г от 09:30 ч. в голяма зала на Община Велинград. В дневният ред на заседанието бяха включени 53 редовни – плюс 3 допълнителни точки. Макар и последно за 2015г. заседание, успя да разгорещи атмосферата.

По първа точка относно правилника за оргнизация на дейността на Общински съвет, новият местен парламент даде недвусмислен знак, че е склонен да разшири взаймодействието с гражданското общество. С пълно мнозинство се прие общата численост и структура на общинска администрация. С този си акт Общината демонстрира желанието на новите управляващи за по-добро и качествено обслужване на гражданите. С оглед на новите предизвикателства и, че туризма е един от най важните за развитието на града в новата структура се създава отделна дирекция “Икономическа политика,туризъм и реклама“- за което кмета Костадин Коев отдавна говори и презентира на срещите си с туристическия бранш. Точките, които най-много вълнуваха всички жители на общината бяха свързани с местните данъци и такси за 2016г. Решението на Общинският съвет е данъка за недвижим имот на физическите лица да стане от 1,2 промила на 1,3 промила , а данъка на недвижим имот на юридическите лица да бъде увеличен от 1.5 промила, на 1.6 промила.

При данъка дължим за собствениците на МПС,общинските съветници одобриха първоначално внесеният проект: За автомобили до 37 kw  и над 15 години –  увеличението  ще е с  2.59 лв. Автомобилите до 37 kw идо 15 години– ще трябва да   доплащат 4.00 лв, а увеличението на данък МПС за по-новите автомобили до 5 години  и  до  37 kw  ще е приблизително 6 лв.За автомобилите над 74 kw, таксата остава не променена. За мотопедите, данъкът расте от 10 на 12 лева, а за мотоциклети с между 2 и 20 лева, в зависимост от кубатурата на двигателя. При автобусите до 22 места данъкът от 50лв. става 60 лв., а тези с повече от 22 места  от 100лв. на 120 лв.

Друго важно решение беше и план сметката за дейностите по чистотата и снегопочистването. Приет бе проекта общият промил за Велинград се увеличава минимално от 1.47 на 1.50 за жилищните имоти. За населените места извън града промилите, който Общинска администрация предложи бяха 8 промила, като на комисията по туризъм, младежта и спорта бяха предложени 6 промила, благодарение на всички общинските съветници от ПП ГЕРБ се намалиха промилите за малките населени места на територията на Община Велинград на 5 промила. Друга гореща точка от дневния ред бе предложението на д-р Калъчев, сегашният управител на общинската болница д-р Атанас Ташев да бъде освободен от длъжност, с мотив тежкото финансово състояние на болницата и наложените запори на сметките на общинската болница. Предложението включваше и избирането на нов врид управител на болницата за срок до провеждането на конкурс. По тази точка до решение не се стигна, тъй като вносителя отегли своето предложение за доразглеждане в постоянните комисии с оглед важността на въпроса.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *