Ограничават плащанията в брой до 5000 лева от това лято, 1000 лева от 2019

 Ограничават плащанията в брой до 5000 лева от това лято, 1000 лева от 2019

Забрана на плащанията в брой над 1000 лева предвиждат промени в Данъчно-осигурителния кодекс, приети от парламента на първо четене. По-големи транзакции ще трябва да минават по банков път, включително в магазините.

Промените бяха внесени от ГЕРБ и като част от мерките срещу сивата икономика предвиждат и постепенно покачване на тавана на плащанията в брой.

В момента той е 10 000 лв. Идеята на управляващите е от 1 август да бъде свален наполовина до 5000 лева, а впоследствие на 3000 лева от 1 януари догодина.

Само 1000 лева в брой ще можем да плащаме от 1 януари 2019 година.

Промените в Данъчно-осигурителния кодекс целят да вкарат мерки, залегнали в европейска директива. Тя е свързана с борбата с укриването на данъци и улесняването на обмяната на данъчна информация между страните членки.

Промените бяха приети със 102 гласа „за“ и 80 „против“.

БСП видя в тях потъпкване на Закона за нормативните актове.

„Промените създават предпоставки за административен натиск и произвол“, заяви депутатът Георги Търновалийски. Допълнително натоварване за бизнеса и гражданите видяха и народните представители от ВОЛЯ.

Менда Стоянова от ГЕРБ изтъкна, че мерките в промените, включително ограничаването на плащанията в брой, са ключови в борбата със сивата икономика.

Нейният съпартиец Валентин Николов изтъкна, че с промените в кодекса се цели и усложняване на продажбата на предприятия със задължения.

Според Николов, ограничението върху плащанията в брой в крайна сметка няма да повлияе на индивидуалната свобода, защото „един съвременен телевизор струва 1000 лева“.

vesti.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *