Огромен събор край Аврамови колиби стягат от сдружение „За теснолинейката“

 Огромен събор край Аврамови колиби стягат от сдружение „За теснолинейката“

Първи национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хора и песни край релсите тесни”, организира гражданско сдружение „За теснолинейката” на ливадите край гара Аврамово на 12 август 2018 г., съобщи председателят Кристиан Ваклинов. Тъй като селото е на гранично землище между общините Велинград и Якоруда, ръководствата им ще окажат безвъзмездна помощ на организаторите. Община Якоруда ще осигури сцена за събора и право за ползване на общински земи, а Община Велинград ще осигури озвучаването на събора. В него ще вземат участие 22 колектива и индивидуални изпълнители от цялата страна.

Програмата ще започне в 11:10 с пристигането на влак „Родопи”, официалното откриване ще бъде от 12:30 след пристигането и на влак „Вихрен”. Самодейците ще се изявят в три части – 13:00-15:00 ч., 16:30-18:30 ч., 18:45 – 19:45 ч. Събитието ще приключи в 19:55 ч. със заминаването на влак „Места”.

Планирано е представяне на автентични якорудски и родопски ястия и продукти, приготвени и произведени от местните хора, което ще се състои между 11:15 и 12:15 ч., преди началото на самодейните изяви.

Участниците в събора ще бъдат наградени с почетна грамота, а благодарствени адреси ще полетят към спомоществовавателите на събора – общини, НКЖИ, БДЖ-ПП и др.

200 плаката за събора ще известят за събитието, като бъдат разпространени в селищата по линията, както и Пазарджик, и Пловдив.

Организаторите са помислили и за екология, те ще закупят чували за смет, за да не се допуска замърсяването на девствената природа. Три шатри, под които ще се извършва регистрацият на участниците в събора и продажбата на сувенири и тениски, ще посрещат пристигащите участници и гости. Водеща на събитието ще бъде Гинка Балабанова, а присъстващите ще научат интересни факти за създаването на малкото влакче и развитието му през годините в промеждутъците между изявите на фолклорните състави.

pzdnes.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *