Омбудсманът Мая Манолова към депутатите за трети път: Вдигнете мораториума над новите клинични пътеки, обричате болниците на гибел

 Омбудсманът Мая Манолова към депутатите за трети път: Вдигнете мораториума над новите клинични пътеки, обричате болниците на гибел

Омбудсманът Мая Манолова изпрати за трети път остро становище до председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и до народните представители, в което настоява да отпаднат текстове в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., с които на практика се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки.

„Още веднъж бих искала да обърна внимание, че ако забраната за сключване на договори на болниците с НЗОК за нови дейности бъде приета, това ще доведе до финансова несъстоятелност на много от лечебните заведения, повечето от които общинска собственост, които и към момента са на ръба на оцеляването“, пише в документа на омбудсмана до депутатите. Мая Манолова е категорична, че от това ще пострадат пациентите от съответните региони, лишени от достъп до болнична медицинска помощ, както и правата на работещите в сферата на здравеопазването там. Освен това „мораториумите по същество забраняват иновациите. Ако всички сме съгласни, че здравната система се нуждае от промяна, то как може да бъде постигната такава, чрез мораториум върху промяната“, аргументира се общественият защитник.

Омбудсманът възразява и срещу въвеждането на ограничения върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения.

„Считам, че това ще създаде реален риск пациенти със социално значими, в това число злокачествени заболявания, да останат без жизненоважно за тях лечение, особено в случаите, при които новото лекарство е единствено и няма равностойна алтернатива“, допълва Мая Манолова.

„Като национален омбудсман разбирам и подкрепям необходимостта от оптимизиране на разходите на НЗОК, но смятам, че това трябва да стане чрез ефективен контрол, а не по най-лесния начин и за сметка на правата на пациентите“, категорична е тя.

 

Цялата препоръка виж тук:   http://www.ombudsman.bg/pictures/Stanovishte_ZBNZOK2018_6.pdf

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *