Омбудсманът Мая Манолова към членовете на ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет

 Омбудсманът Мая Манолова към членовете на ЦИК: Бавите  експерименталното гласуване по интернет

Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според  действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване. Темата бе подробно обсъдена по време на работната среща на обществения защитник с българи, които живеят зад граница.

Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г., да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г., което да се проведе на три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати. Съгласно разпоредбите на ИК, разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.

„С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване“, пише омбудсманът до членовете на ЦИК.  И допълва, че се „опасява от повторение на ситуацията с неосъщественото машинно гласуване“.

Омбудсманът предупреждава, че стартиралият европейски проект с бенефициент Държавната агенция за електронно управление и партньор ЦИК, с предмет „Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване“ за срок от близо две години по никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание за нереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение на императивните текстове на Изборния кодекс, е позицията на омбудсмана.

„Предвиденото в Изборния кодекс експериментално електронно дистанционно гласуване произтича от проведения национален референдум през 2015 г., на който с категоричен резултат българските избиратели се произнесоха за въвеждането му“, припомня още Мая Манолова.

 

Писмото до ЦИК тук: www.ombudsman.bg/pictures/Открито писмо ЦИК.pdf

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *