Омбудсманът Мая Манолова поздрави младите си колеги от Стара Загора

 Омбудсманът Мая Манолова поздрави младите си колеги от Стара Загора

Пак шофьор на НСО, но бивш, докара Манолова с автобус

 

„За мен е огромна чест и привилегия да присъствам на това вдъхновяващо събитие – встъпването в мандат на младите омбудсмани на Млада Загора – събитие наистина уникално за България, което се случва за първи път. Аз не съм изненадана, че това се случва именно в Стара Загора, защото това е градът на активното и будно гражданско общество, на активни граждани, които воюват за своите каузи, които печелят своите каузи, които не се отказват до решаването на проблемите, които поставят.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова в тържествената зала „Славейков“ в Община Стара Загора на официалната церемония по обявяване избора на Млад омбудсман в Града на липите.

Учениците Бетина Радева и Калоян Максимов от XI клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са първите старозагорски детски омбудсман и заместник-омбудсман, избрани след оспорван конкурс в съревнование с 20 екипа от по двама ученика от седем местни училища. Организатор на инициативата е общественият посредник на гр. Стара Загора Надежда Чакърова – Николова.

Манолова изрази надежда, че първото, с което ще се заеме новата омбудсманска двойка, ще бъдат проблемите на младите хора и на децата в Стара Загора, да станат по-видими.

„Аз много се надявам, че тази кауза за изваждане на младежките проблеми ще бъде съпътствана и от една друга кауза за популяризиране правата на младите хора и на децата, защото независимо къде живеят, дали в столицата, дали в големи градове, или в малки села, младите хора и децата на България имат еднакви и равни права. Това са правото на достоен живот, правото на развитие, на добро образование, на добро здравеопазване и правото на детско и младежко участие, правото тяхното мнение и глас да се чуят и да бъдат взети предвид от институциите и от обществото“, подчерта Манолова.

Тя пожела на новите си млади колеги да се превърнат в усилвател и говорител на младежкото мнение, което да отстояват.

„Аз много се надявам, че ние ще си сътрудничим, Вие ще бъдете моя глас сред младите хора, а аз – Вашия посредник сред националните институции“, допълни Манолова и изяви готовност институцията на националния омбудсман да обучава младежите, за да се научат на място как се защитават правата на гражданите.

„България има нужда от хора како Вас, от млади хора с амбиции, от млади хора с гражданска активност, от млади хора, които са готови да отстояват каузи. Моето пожелание е, колкото и да е трудна задачата, която сте си поставили, колкото и невъзможна да изглежда каузата зад която стоите, ако тя е справедлива, преследвайте я докрай“, посъветва Манолова.

В тържествената церемония за Млад омбудсман участваха още заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, представители на Регионалния инспекторат по образованието, Младежки общински съвет, Общински детски съвет, представители на училищни съвети и парламенти в града, младежки организации, граждани и др.

По-рано през деня омбудсманът Мая Манолова пристигна в Града на липите с автобуса, като повод за това стана намерението на властта да й отнеме от догодина работния служебен автомобил на НСО, ползван през годините и от нейните предшественици на поста – Гиньо Ганев и Константин Пенчев.

„Моят екип предложи да пробваме как ще бъде пътуването с обществения транспорт. Утре отваряме приемна във влака по жп линията София – Варна, за да уплътним 8-те часа пътуване“, подчерта омбудсманът. /Подробности тук: http://www.ombudsman.bg/news/4880 /

Тя допълни, че хиляди хора ползват всекидневно обществен транспорт и нейното пътуване няма да е нещо извънредно.

„Да, факт е, че служебната кола е удобство и предвид очакванията на хората да съм на точното място и в точното време, общественият транспорт изглежда сложен за постигането тази цел“, посочи още омбудсманът, но изрази готовност, ако е необходимо, да пътува всеки ден било то с такси, тролей, метро, автобус или влак.

Мая Манолова подчерта още, че обмисля да осчетоводи билетите на гражданите, които ще ползват приемната във влака и да ги изпрати на финансовия министър Владислав Горанов, който да им ги заплати. По думите й, гражданите не са длъжни да плащат за приемна с когото и да било, но акцентира, че така може да им излезе по-евтино, отколкото да пътуват до офиса  й в столицата.

„Опитват се да ми попречат да си върша работата, но няма да успеят. Ето с автобус, с влак, с обществен транспорт, с градски транспорт аз ще си върша работата и ще бъда сред хората. Ако се окаже, че това е възможно, след това ще започна една кампания, с която да призова всички представители на държавни институции да слязат от служебните коли и да се насочат към обществения транспорт. Пробвам да видя дали е възможно, даже за човек като мен, който пътува непрекъснато“, заключи Манолова.

Любопитна подробност бе, че шофьорът на автобуса, с който пътува омбудсманът се оказа бивш дългогодишен служител тъкмо на НСО.

„Ето, финансовият министър иска да й отнеме колата и шофьора на НСО, но съдбата като е решила и с автобус да е, пак зад волана ще бъде професионалист от службата”, шегуваха се останалите пътници. Всички те си направиха снимка с Манолова и й пожелаха и занапред да отстоява каузите на гражданите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *