Опаковат опасни сгради на езерото Клептуза във Велинград

 Опаковат опасни сгради на езерото Клептуза във Велинград

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рушащият се бивш ресторант на езерото Клептуза във Велинград и прилежащи към него сгради и помещения ще бъдат опаковани да края на месеца, за да се предотвратят инциденти с жители и гости на курортния център. Това съобщи кметът на Велинград Костадин Коев.

Опаковането не е кардинално решение, за да се обезопаси района, но на този етап от общината не могат да направят повече, заради липсата на средства. Езерото Клептуза, което е емблема на Велинград с парка към него са в окаяно състояние. Преди около 10г. държавата ги върна на курортната община, но поради липсата на пари там не е правено нищо. Бившия култов ресторант и прилежащите му сгради с всеки изминат ден все повече се руши.

Покривът е изгнил, мазилките са в окаяно състояние и падат отломки, които могат да наранят хора. В продължение на две години районът беше отцепван с ограждения, но неизвестна ръка бързо ги премахваше. Освен опаковането на опасните сгради до началото на летния сезон от общината ще почистят и езерото, което също е занемарено. На този етап кметът Коев отхвърля вариант за публично -частно партньорство за цялостно обновяване на парк Клептуза, а от общината не разполагат с пари, за да го направят самостоятелно. На дневен ред е провеждането на обществено обсъждане, за да решат жителите на курорта, как да се реновира емблематичния за града парк Клептуза.

 

24chasa.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *