Осмата по големина страна в света – на гости във Велинград

 Осмата по големина страна в света – на гости във Велинград

Днес се състоя среща между Кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев и г-н Владимир Федоров – Народен депутат в Парламента на Република Саха /Якутия/. На срещата присъстваха и г-н Вячеслав Думенко, г-н Артюр Пютсеп и г-жа Елена Иванова, представляващи „Славанская Артель“. Обсъдени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на туризма, здравеопазването, културата и спорта.

Якутия е осмата по големина страна в света, простираща се на 3 милиона кв.км. Недрата на Якутия са много богати на различни полезни изкопаеми – диаманти в Средносибирското плато, злато, въглища, природен газ, черни, цветни и редки метали, калай. Там се намира и най-голямата диамантена мина в света. 26% от елмазите на Земята се добиват в Република Саха.

Г-н Владимир Федоров предложи Велинград и столицата Якутск да станат побратимени градове. Отправена бе покана към д-р Костадин Коев да посети Република Саха /Якутия/ в периода 20-25.06.2018 г., където да бъде официално подписан договора за сътрудничество и побратимяване. Г-н Владимир Федоров предложи още, по време на посещението да бъде направена презентация на Туристическа дестинация Велинград и да се организират срещи с потенциални бизнес-партньори.

Обсъдени бяха възможностите за среща с българския Министър на здравеопазването, по повод лечението на деца и възрастни в болниците за възстановяване и рехабилитация на територията на Община Велинград.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *