От днес зимните гуми са задължителни

 От днес зимните гуми са задължителни

От днес шофьорите са задължени да карат със зимни гуми. Допустимо е да се шофира и с летни, но тогава грайферът трябва да е минимум 4 мм. Освен у нас подобно задължение, разписано в закон, има и в още няколко държави от ЕС – Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия, съобщи „Нова тв“. Важно е да се знае, че обикновено тази отговорност важи не само за местните водачи, но и за онези, които управляват чуждестранни коли, съобщиха от Европейския потребителски център България.

Държави, в които използването на зимни гуми е разписано в закон

Естония
Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок – между 15 октомври и 31 март.

Финландия
Зимните гуми за колата са задължителни за периода между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Латвия
Между 1 декември и 1 март по пътищата там трябва да се движат само коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

Литва

Зимните гуми са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения
Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите трябва да са оборудвани със зимни гуми. Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника да имате вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери трябва да са поне 3 мм.

Швеция

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички чуждестранни коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

Хърватия
Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни в периода 15 ноември – 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Държави, където зимните гуми са задължителни, ако това се налага от метеорологичните условия

Германия
От 2010 г. в Германия е задължително поставянето на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите трябва да са с поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Гумите с шипове не са позволени, защото могат да повредят настилката. Важно е да се знае, че ако законът се нарушава и зимните гуми са необходими, но не са поставени, то глоба грози и шофьора, и собственика на колата. Санкцията за водача е 60-120 евро, а за притежателя на возилото – 75 евро. Според последните промени, които влизат в сила от следващата година, зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г., трябва да имат специален символ (планина със снежинка).

Австрия

Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са със зимни гуми, ако природните условия го налагат. Тези гуми трябва да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Употребата на вериги вместо зимни гуми се разрешава, само ако пътят е постоянно или почти постоянно покрит със сняг или лед.

Люксембург
От 1 октомври 2012 г. зимните гуми са задължителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Норвегия
Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да отговарят на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В района на Осло, Берген и Тронхейм обаче водачите трябва да плащат екотакси. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Словакия

Зимните гуми са задължителни за автомобили с маса под 3,5 тона при зимни условия – ако по пътя има лед, сняг или е замръзнал.

Румъния
Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

Чехия
От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, ако на пътя има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им трябва да е поне 4 мм. Гуми с шипове не са разрешени.

Държави, в които зимните гуми са задължителни, само ако има знак на пътя за това

Франция
Зимните гуми по принцип не са задължителни, освен ако няма поставен специален пътен знак с думите „pneus neige admis“.

Испания
Като цяло зимните гуми не са задължителни. Такива се слагат, когато има специално разпореждане на местните власти или специфичен знак – най-често в по-високите места.

Италия
Зимните гуми не са задължителни. Ако обаче е поставен указващ пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Държави, в които зимните гуми не са задължителни

Белгия
Зимните гуми не са задължителни, но са препоръчителни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Унгария
В някои области (отбелязани със знаци) употребата на вериги за сняг може да бъде задължителна поне на задвижващата ос на колата.

Кипър, Малта, Португалия и Гърция – зимните гуми не са задължителни.

Дания
Ползването на гуми с шипове е разрешено между 1 ноември и 15 април.

Ирландия
Гумите с шипове не са незаконни, но все пак би трябвало да се ползват при повече сняг или лед. В противен случай водачът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

Исландия
Няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според новите разпоредби обаче гумите трябва да са поне с 3 мм грайфер през зимния период (от 1 ноември до 14 април).

Холандия
Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилката.

Полша
Употребата на зимни гуми не е заложена в закон, но се препоръчва силно използването им или на т.нар. всесезонни гуми през зимния период. Слагането на гуми с шипове е строго забранено.

Великобритания
Зимните гуми там не са задължителни, но са позволени. Могат да се използват при температура под 7 градуса. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, но при по-тежки зимни условия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *