От утре: КАТ отписва колите без „Гражданска“ служебно

 От утре: КАТ отписва колите без „Гражданска“ служебно
Собствениците им обаче ще си плащат пътен данък

От утре МВР започва служебното отписване на автомобили заради неплатена застраховка „Гражданска отговорност“. Досега липсваше законова рамка за това, но наредбата вече е публикувана в „Държавен вестник” в петък.

Когато даден собственик не е платил застраховката ще получи писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат „Гражданска отговорност“, КАТ ще отпише колата им служебно.

„При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика“, коментира началникът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски пред bTV.

Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

„В момента, ако се прекрати регистрацията заради „Гражданска отговорност“, гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично“, обясни Рановски.

Една от целите е да се спре източването на гаранционния фонд. Много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. Българи стават собственици на коли само на хартия. Вече има такива с по над 1000 автомобила.

Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения.

Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *