От 2 до 10 лева за козунак за Великден

 От 2 до 10 лева за козунак за Великден

Козунаците за Великден ще са на цени между 2 лв. и 10 лв. за 400 г, каза за „Стандарт“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й козуначено изделие с атрактивно ниска цена няма как да има състава на истинския козунак. „Трябва да е ясно, че козунакът не е евтин продукт. Съставът му е много богат и затова не е възможно да има атрактивно ниска цена. Добре е да се хапва по малко, но качествено“, каза Кукушева.
„Козунакът трябва да е пакетиран и да са посочени съставът и производителят. Сивата икономика се простира в непакетирани храни и особено в кампанията за козунаци, тъй като опаковката струва пари, а слагането на етикет води до проследимост. Затова апелът ми към потребителите е: Купете си пакетиран козунак!“, каза Кукушева. Тя посочи, че при избора на козунак трябва да обърнем внимание на етикета и състава му, като търсим в него бяло пшеничено брашно, яйца, захар, яйчен меланж, което е яйца на прах, ядки, стафиди, фрукти, мармалад, включително шоколадова плънка или локум. „Това са елементите на качествения козунак. Изключително е важно потребителите да знаят, че козунакът е с много фина текстура, с голям обем, а леко тегло. Освен това той е на конци, които личат още преди разчупването му. Конците са резултат от двуфазното замесване на козунака и неколкократните изчаквания да втаса. Самият състав допринася за този ефект на структурата, благодарение на който при вкусването на козунака имаме усещането за захарен памук“, обясни Кукушева. Тя е категорична, че козунакът не бива да има наситеножълт цвят, защото това е сигнал за злоупотреба с оцветител.
„Козунаците с цвят на минзухар няма как да не съдържат оцветители, всички домакини знаят, че яйцата обагрят леко текстурата, но не създават траен и наситен цвят“, посочи Кукушева. По думите й технологичният процес на българските козунаци позволява те да имат нормална трайност в рамките на месец – месец и половина. „Оттам нататък всичко е обогатено с консерванти, които не вредят на здравето, но създават по-голяма трайност“, каза Кукушева. Според нея добра новина е, че родните потребители вече са изцяло ориентирани към потребление на козунаци, произведени у нас, независимо от лъскавите опаковки на такъв тип изделия, направени в ЕС.
„По време на всяка кампания в търговската мрежа и най-вече в малките магазини се появяват изделия без етикет, без посочен състав и производител. Ще има продажба на козунаци на нерегламентирани места, от превозни средства – отваря се микробус и започва продажбата по спирки, пазари и тържища. Но потребителят вече е грамотен и не разчитам да има голям успех за сивия сектор“, каза Кукушева. Тя уточни, че традиционният български козунак е със стафиди, ядки, локум и фрукти – лимонови и портокалови корички. Но някои предпочитат и чистия козунак, без примеси. „Ароматът на козунака задължително е с цитрусов или ванилов привкус, а традиционният козунак ухае на лимон“, каза Кукушева.

standartnews.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *