Петкова: Цената на тока може да бъде намалена

 Петкова: Цената на тока може да бъде намалена

В момента колегите от КЕВР работят. Правят се съответните модели и изчисления. Очаква се и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена тъй като виждаме, че цената на природния газ спада. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Най-вероятно намалението ще е малко над 20 процента. Това е основната причина, което би дало възможност на КЕВР да понижи цената на ел. енергия, но трябва да се направят доста анализи и изчисления, докато се вземе правилното решение, добави Петкова.Понижаването на цените би повлияло ТЕЦ-овете, които работят на газ. Електрическата енергия, които те произвеждат е нормално да понижи своята цена, тъй като основният компонент – природният газ бележи тенденция на намаление. Едва когато КЕВР излезе със своето решение, ще разберем с точност за кого ще бъде това намаление, отбеляза тя.“Цената на Българската независима електроенергийна борса не се различава от цената на борсите в региона. Това се дължи на спад в търсенето на ел. енергия, което е продиктувано от липсата на такова голямо потребление. Нашата борса работи в рамките и параметрите на пазара. Това, което покаже пазарът като търсене и съответно като предлагане на ел. енергия – това е основанието и цената да бъде такава“, подчерта Теменужка Петкова.
Министърът коментира и дали промяната в цената на борсата ще повлияе на крайната цена. „Скоро ще станем свидетели на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар. Към настоящия момент плащаме цена, съгласно регулираната цена от КЕВР и цената на борсата няма как да окаже пряко влияние на цената на ел. енергия за битовите потребители“, допълни Петкова.

Българските потребители трябва да знаят, че с либерализацията на пазара няма да се случи нищо фатално. Правителството е сключило договор със Световната банка, която работи по разработването на модел за пълна либерализация. Работи се и по компенсаторен механизъм, който е необходим в този процес се работи по друга важна тема – защитата на уязвимите потребители, стана ясно от думите й.

standartnews.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *