Порше, винетки, данъци… И Борисов като Мария-Антоанета

 Порше, винетки, данъци… И Борисов като Мария-Антоанета
Дали това е продължение на политиката „на босия цървулите да вземеш“
В Пловдив вече наричат шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова „Пловдивската Мария-Антоанета“. Причина са думите й, че след като хората имат пари за бензин, ще имат и за по-скъпи винетки. Изказването на Борисов за Поршето е в този дух. Така коментира „изцепката“ на премиера от вчера, че с Порше се протестирало срещу по-скъпите винетки бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов.
„Само докато запалиш Поршето, е изхарчило 12 лв., а протестират за 8 лв. винетка“, каза Борисов преди ден,а днес Атанасов, който сега е депутат от ПФ, припомни думите на Мария-Антоанета към разбунтувалия се народ на Париж: „Като няма хляб, яжте пасти“.
Според икономиста от РБ Мартин Димитров пък вдигането на цената на винетките е трябвало да става постепенно – според годишната инфлация. Сега всички плащали закъснението на поскъпването.

„Аз по протестите не видях поршета, а обикновени хора, които работят, но пак са бедни“, коментира думите на Борисов и соцдепутатът Филип Попов.

Според него изказването на премиера е поредния опит да настрои едни хора срещу други, следвайки принципа: „Разделяй и владей“.

В парламента коментираха и призива на Борисов към кметовете да вдигат местните данъци.

„Преди няколко години такъв призив имаше Симеон Дянков. И тези общини, които го послушаха, напрактика фалираха. За да не бъда голословен – Община Видин, която се управляваше тогава от ГЕРБ“, каза Славчо Атанасов.

Според него вдигането на данъци по време на криза е грешна политика. Освен това според правилото на Лавал високите данъци не пълнят хазната, а напротив – пада събираемостта и се увеличава сивата икономика, каза Атанасов.
Мартин Димитров пък посъветва кметовете да си оптимизират разходите и да си приотизират проектите, а не да вдигат данъците.
„Вдигането на данъците не е правилно, защото спира растежа. На нас ни трябват политики на растеж, което значи че данъците трябва да остават такива каквито са. Лично мнение“, каза Димитров.
Според левия Филип Попов пък идеята за вдигане на местните данъци е продължение на политиката „на босия цървулите да вземеш“.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *