ПРЕССЪОБЩЕНИЕ на Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ на Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/

Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ би желала да сподели с гражданите на Република България, че е силно обезпокоена не само поради факта, че приетият на заседание на Министерски съвет на 18 февруари 2016 г., Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР не е достъпен и публикуван на сайта на Народното събрание, но и че продължава неглижирането на необходимостта от провеждане на публичен дебат за ролята и функциите на МВР.

Към настоящият момент, българските граждани /с изключение на членовете на Министерски съвет и народните представители/ са в режим на хипотеза какви са предложенията за промяна и каква е целта на планираната от министър Бъчварова и нейният екип, реформа. Няма информация за очакваните резултати от тази „реформа“, а действията на представителите на политическото ръководство на МВР не кореспондират по никакъв начин с предварително заявените от министър Бъчварова намерения за реформиране на ведомството по начин, който да гарантира неговата ефективност и по-високо качество на услугата „ гражданска сигурност“.

 

Планираната „реформа“ /във вида, представен на СФСМВР/ не решава на качествено ниво нито един от проблемите в МВР, дори напротив – ще затрудни и дори блокира дейността на МВР за неопределен период от време.

Представеният на СФСМВР законопроект:

  • НЕ предвижда повишаване на ефективността на МВР и повишаване качеството на услугата „ гражданска сигурност“;
  • НЕ насърчава професионалното обучение и кариерно развитие на служителите;
  • НЕ гарантира използването на спестените разходи от бюджета за капиталови разходи и оборудване на състава и НЕ дава яснота за бъдещите инвестиции в материално-техническа база и оборудване;
  • НЕ предвижда мерки за повишаване мотивацията на служителите в системата, дори напротив – неаргументираното редуциране на социалния пакет ще доведе до трайна и необратима демотивация;
  • НЕ отговаря на заявената от министър Бъчварова необходимост от коренна промяна на взаимоотношенията между гражданите и служителите в МВР и насърчаване на партньорството между тях;
  • НЕ очертава не само дългосрочен, но и краткосрочен хоризонт на очакваните резултати;

 

Проведените разговори и срещи между представителите на политическото ръководство на МВР и синдикатите в Министерството бяха формални, предложенията НЕ бяха реално обсъждани и за пореден път станахме свидетели на авторитаризъм в едно ведомство, което декларира, че е демократизирано.

От Федерацията питат министър Бъчварова само за едно: по какъв начин планираните мерки ще повишат ефективността на МВР и качеството на услугата „гражданска сигурност“ и дали това ще е последният ЗИД за ЗМВР или предстоят още промени?

 

Доколкото и на тези въпроси няма отговор, по решение на Управителния съвет на СФСМВР, считано от 18 февруари 2016 г., Федерацията е в състояние на протестна готовност и в процедура на допитване до структурите си за организиране на протестни действия.

 

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата полицейска синдикална организация в страната. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 7 000 служители на МВР – както държавни служители, така и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.

 

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

 

Лице за контакти:

Радостина Якимова

Мобилен: +359 879 00 77 76

E-mail: sfsmvr.bg@gmail.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *