Прокурорска проверка срещу управителя на болницата във Велинград

 Прокурорска проверка срещу управителя на болницата във Велинград

Окръжната прокуратура в Пазарджик е започнала досъдебно производство след публикация на в. “24 часа” за управителя на МБАЛ – Велинград, д-р Жеко Чешмеджиев и сключени неизгодни договори с фирма “Вели-Медикус”, в която той е бил съдружник при основаването и.

Преди месец Жеко Чешмеджиев поиска от общинския съвет 1 млн. лв. кредит, за да бъде спасена болницата от дългове. Основната част от парите – около половин милион, е щяла да отиде за погасяването на задълженията към “Вели-Медикус”.

Частната фирма “Вели-Медикус” сключва договор с болницата още през 2009 г. Тогава тя е учредена от малка част лекари, сред които е и д-р Чешмеджиев, които работят във велинградската болница. Фирмата си регистрират с основна дейност “осъществяване на специализирана извънболнична медицинска помощ съгласно закона за лечебните заведения”. Така едни и същи лица работят в общинската болница и едновременно с това са съдружници в частния медицински център “Вели-Медикус”, с който болницата има сключен 7-годишен договор за доставка, монтаж и поддържане на компютърен томограф и рентгенов апарат за рентгенографични изследвания.

Възложителят – МБАЛ – Велинград, от своя страна трябва да осигури нужните медицински специалисти за работа с апаратурата, като поема отговорността за създаването на условия за безопасна работа. Договорът се явява крайно неизгоден за общинската болница, тъй като тя се задължава да плаща на “Вели-Медикус” ООД месечно с ДДС не по-малко от 15 000 лв. независимо от броя на направените изследвания за срок от 7 г. с предоставената апаратура.

Месечната сума, изплащана от “Вели-Медикус” на фирмата – доставчик на апаратурата, след първоначалната вноска от 30% е в размер на 7220 лв. А в същото време болницата е задължена да плаща на “Вели-Медикус” не по-малко от 15 000 лева месечно. Така годишно апаратурата струва на болницата 180 000 лв., а за целия срок на договора – 1 260 000 лв., което почти десетократно надхвърля реалната пазарна стойност на купената техника.

След публикацията в “24 часа” д-р Жеко Чешмеджиев и д-р Чавдар Калъчев отричат всички факти и твърдят, че тежкото финансово положение на болницата не е по тяхна вина, а по вина на старото ръководство.

След публикацията разследването служители от МБАЛ-Велинград, сигнализират с официално писмо окръжната прокуратура в Пазарджик за неизгодната за болницата сделка с “Вели-Медикус” и започва проверка.

 

24chasa.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *