„Пролетно хоро“ прегърна Велинград

 „Пролетно хоро“ прегърна Велинград

Национален фестивал „Пролетно хоро“ отбележи своя малък първи юбилей от създаването си през 2012г. Домакин на събитието бе Спа столицата на Балканите Велинград. Официалното откриване на фестивала започна от 10:30 часа на градския стадион и продължи до късен следобяд. Близо 40 танцови клуба от цялата страна с над 1000 изпълнители танцуваха и се веселиха на фестивала. Мероприятието протече под мотото: „Да прегърнем Велинград с хоро“. Идеята беше представянето на дефиле, което да премине в три лъча. Всеки лъч успя да предложи хора от определена област.

Сред официалните гости на фестивала бе  Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, председателят на общински съвет Бельо Мандражиев, кметът на Община Пещера Николай Зайчев, народният представител Димитър Гечев, общински съветници, доценти от Шуменския и Югозападния университет- катедра „Хореография“ и художествения ръководител на ансамбъл „Странджа“.

proletno-horo2016-kmet2

Градоначалникът поздрави всички гости и откри фестивала с думите: „ … Събрали сме се тук, за да се хванем на голямо българско хоро. За да сме пример на децата си, за родолюбиви българи, обичащи и уважаващи българската традиция. Пожелавам Ви, усмивките да са винаги на лицата Ви, както днес. И нека заедно се хванем на хорото, да градим българската история. Да пазим нейните традиции и съумеем да бъдем истински българи с големи сърца!…”.

proletno-horo2016

Община Велинград в лицето на кмета д-р Костадин Коев благодари за идеята и организацията на сдружение „Пролетно хоро“, за съдействието от страна на дружба „Родина“,  дружество “За защита на Родопите”, „Ротари клуб“ и лично  на основателите и екипа, работещ за реализацията на  фестивала.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *