ПРЯКА РЕЧ: Искам Велинград наистина да е едно красиво кътче от света

От няколко години пътувам много по чужбина. Посетила съм много страни в Европа. Видяла съм много красиви градчета и селца, много красиви и чаровни кътчета, но създадени от човешка ръка, създадени от хората – изкуствена красота. Обаче тази естествена красота, каквато е нашата страна, я няма никъде по света. Природата ни е толкава богата и красива, че другите народи могат само да ни завиждат. Има легенда, която казва, че когато Бог е раздавал красотите по света, минавайки над България се е загледал нанякъде и без да иска, е изсипал всичките красоти над нашата страна.
Да, наистина е така, но според мен той е забравил да остави и нещо в главите ни. Приемаме всичко като даденост и не правим нищо да го запазим. Напротив, царе сме на съсипването. Рушим всичко с лека ръка, без да се замислим. Какво ще оставим след нас освен срама на поколенията?
Живея във Велинград от 36 години – едно красиво кътче в нашата страна. Велинград е перлата на Родопите. Не напразно бе избран за СПА столица на Балканите. Това е град с много дадености: чист и прохладен въздух, най-много слънчеви дни в годината, мека зима, много минерални извори с различен минерален състав и температура, с различен дебит. Тук стотици хиляди хора се лекуват от различни заболявания.
За тези 36 години какво е направено за града? Много малко, почти нищо. Ако се замислим, центърът се благоустрои – фонтаните, поправиха се гимназията, хотел “Абир”, но там се задръсти движението с пешеходците и с колите на почиващите в хотела.
Сега сме щастливи от новата пешеходна търговска улица. Просторна, красива, с ново осветление и красиво озеленена. Много е приятно да се движиш по нея, но е много малка и е единствена. Сега се започват работите и по парковете. Най-вече Клептуза – визитната картичка на Велинград. Какво е там? Мръсни езера, грозни навеси, мръсотия. Крайно време е да се разчисти, подреди. Това е вълшебно кътче с много чар и рядка красота. Много малко трябва, за да стане приятно място за отмора и почивка сред прохладните и бистри води на двете езера.
Завърши ли ремонтът на парковете, непременно и задължително е да се асфалтират улиците и булеварда. Грозни са кръпките, които напролет се превръщат в отвратителни дупки.
Господа съветници от нашия парламент, не мислите ли, че е време вече да спрете боричканията помежду си и да помислите за града? Та той е и ваш град. Вземете пример от Пазарджик. Не виждате ли какъв хубав и красив град стана. Имат страхотен кмет, който знае какво иска и как да го постигне.
Господин Лебанов, вие сте нашият кмет. Ние ви уважаваме и стоим зад вас. Но трябва да бъдете по-решителен и уверен в себе си. Знаем, че има и такива, които ви пречат и имам предложение към вас. Срещнете се с господин Попов – кмета на Пазарджик. Обменете опит с него, посъветвайте се. Трябва да разберете къде е разковничето на тези успехи.
Всички ние искаме града ни да бъде красив и чист и приятен за гостите и нас. Та нали сме курортен център, желан от много хора у нас и в чужбина, СПА столица на Балканите, перлата на Родопите.
Щастлива съм, че живея тук, че отгледах и възпитах децата и внуците си тук. Където и да отидат по света, винаги ще се връщат тук с много любов и желание. Искам града ни, това красиво и чаровно кътче на света, да бъде гордост за тях и за нас.
Венета Агова